неделя, 1 март 2020 г.

Бил Гейтс дава 100 млн. долара за борба с коронавируса


„През последната седмица коронавирусът започва да прилича на това, от което се страхувахме - вирус, който се случва веднъж на век. Все пак се надявам, че няма да е много лоша епидемия, но докато не знаем повече, трябва да приемем, че ще е така “, пише милиардерът и съосновател на Microsoft Бил Гейтс в статия, публикувана в петък в The New Magazine.
В нея той обяснява защо вижда коронавируса като основна заплаха.
„Първо, освен по-възрастните хора, които вече имат здравословни проблеми, здравите възрастни също могат да умрат от него. Публикуваните досега данни сочат, че вирусът има смъртност от около 1 процент, което го прави много по-опасен от типичния сезонен грип “, пише Гейтс.
Като друга причина Гейтс посочва факта, че коронавирусът се предава много бързо и лесно. "Средно един заразен човек разпространява вируса на двама или трима други хора - експоненциален темп на растеж", обяснява милиардерът.
Той апелира към световните лидери да помогнат за намаляване на разпространението на вируса. Гейтс също така призова по-развитите страни да помогнат на бедните да се подготвят за пандемия.

Освен това на 5 февруари милиардерът обяви, че неговата Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" ще дари 100 милиона долара за намиране на лекарство и тестване на вируса, като се надява да помогне на по-бедната част от населението на света.

Новините от днес и със задна дата