четвъртък, 20 февруари 2020 г.

Ето какъв шанс за работа имат нискоквалифицираните в UK след "Брекзит"


Великобритания спира притока на нискоквалифицирана и нископлатена работна ръка от ЕС, пише Труд бг. След Брекзит кралството ще приема на работа само висококвалифицирани служители, които ще бъдат пресявани по строга точкова система.

И правилата за гражданите от ЕС и от останалите страни ще бъдат еднакви. Това предвижда обявеният днес план на правителството на Борис Джонсън за нова имиграционна система, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

За пръв път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи миграционната система, се казва в правителствения документ. И се допълва, че новата система ще сложи край на „евтиния труд от Европа”. Гражданите на ЕС, които влизат като посетители във Великобритания, няма да се нуждаят от виза за престой до 6 месеца.
Кандидатите за работа в кралството обаче ще трябва да кандидатстват за виза, за получаването на която трябва да бъдат събрани най-малко 70 точки. Има три задължителни критерия, на които потенциалните имигранти трябва да отговарят и които им носят 50 точки.
Това са оферта за работа от одобрен работодател, предложението за работа да отговаря на квалификацията на кандидата и той да владее английски език. Важен критерий в трупането на точки е и заплащането, което е предложено на кандидат имигранта. То трябва да е минимум 20 480 паунда годишно (24 584 евро).
Други допълнителни критерии, които носят точки (виж графиката – бел. ред.) са образователната степен на кандидата, недостиг на кадри в определена област. Очаква се да бъдат въведени и изисквания за възраст, както и за професионален опит.
Според британската комисия по миграцията около 70% от гражданите от Европейското икономическо пространство, пристигнали на Острова след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.

Новините от днес и със задна дата