сряда, 26 февруари 2020 г.

Борисов получил спешен SMS за спасяване на Маринковите хамбари в Бургас


Бургаският поет Недялко Йорданов благодари в социалните мрежи на премиера, министъра на културата и на кмета на града за спасяването на ансамбъла от сгради на известната бургаска фамилия Хаджипетрови на площад "Тройката". Това са бившите складове на Големите български мелници, основани през 1872 г. от Хаджипетрови.

В поста си във Фейсбук Неделяко Йорданов разказва, как в миг на отчаяние направил недопустимото  - да изпратил SMS на Борисов, с който го уведомил за случващото се с т. нар. Маринковите хамбари и предстоящото заличаване на стари сгради в сърцето на Бургас.
Три часа след изпращане на SMS-а министърът на културата Боил Банов пристига спешно в Бургас, за да "разнищи" казуса с кмета Димитър Николов. На срещата е взето решение за незабавно спиране на разрушението и се предлага на съответната инстанция да обяви квартала за групов паметник на културата.
"Колкото и да не ми е в характера, искам да обявя публична благодарност на тези трима души, които взеха присърце този толкова болезнен за бургазлии проблем, както и да изразя своето възхищение от всичките млади хора, които излязоха на мълчалив протест пред старинната сграда, в която се помещава книжарница "Хеликон", построена преди един век от големия италиански архитект Рикардо Тоскани", пише Недялко Йорданов в поста си в социалната мрежа.
Вчера министърът на културата се срещна с кмета на Бургас, за да обсъди казуса със сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон" след новината за предстоящото ѝ събаряне и последвалата вълна от недоволство в социалните мрежи.


След срещата стана ясно, че експертна комисия на министерството на културата и общината ще обследва сградите от фонда на бившите "Маринкови хамбари" в центъра на Бургас. Целта е да се установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко точно са те. Обследването, разпоредено от министъра на културата Боил Банов, започва днес и ще отнеме поне месец.
"Мога да гарантирам, че нито един паметник на културата в Бургас няма да бъде съборен с един или два чиновнически подписа", категорично заяви министър Банов пред журналисти. И уточни, че всякакви дейности в района на площада ще бъдат преустановени, до произнасянето на експертната комисия.
Две са сградите паметници на културата, които са разположени върху частния терен - Производствена сграда/бивши "Маринкови хамбари" и административната сграда на Хаджипетрови. Сградата, в която се помещава книжарницата обаче, не фигурира в нито един списък, стана ясно от думите на кмета Димитър Николов.
До този момент в общината не са постъпили документи за събаряне или нов строеж. Собственик на терена е дружеството "СК", чийто управител е Здравко Станчев.

Новините от днес и със задна дата