понеделник, 24 февруари 2020 г.

Горещият телефон за вируса прегря: Ето как да разпознаете заразата


Над 600 обаждания са получени днес на горещия телефона на Здравното министерство за въпроси, свързани с новия коронавирус COVID-19.

На телефона отговаря д-р Божидарка Кайрякова. Тя обясни в предаването "Лице в лице" по bTV, че основната тема е за смъртните случаи в Италия – какви мерки трябва да се предприемат, ако хората заминават и какво да правят, ако са се завърнали от там.
Лекарката препоръча хигиена на ръцете и ограничаване на контактите с видимо болни хора с респираторна симптоматика.

„Измиването на ръцете трябва да бъде с топла вода и сапун, в продължение най-малко на 20 секунди. Да се използват също дезинфектант и мокри кърпи на алкохолна основа“, посъветва още д-р Божидарка Кайрякова.
Хора които нямат температура, нямат кашлица, след завръщането си от такива райони, където има разпространение на коронавирус, нямат основание да се изследват, посочи тя.
„Но тези, които имат кашлица, или задух и при най-малкото повишаване на температурата, в рамките на 14 дни от завръщането си, е редно да се обърнат към личния си лекар.
Те знаят какво трябва да се направи, създадена е стройна организация от Министерството на здравеопазването, има алгоритъм, който се спазва“, отбеляза лекарят.
Горещият телефон за въпроси във връзка с коронавируса COVID-19 е 02 807 87 57.
Коронавирус или грип? Как да различим две инфекции

Новините от днес и със задна дата