четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Под карантина вкъщи: болничен, платен или неплатен отпуск


Все още няма решение на въпроса какъв ще е редът за поставяне под домашна карантина на граждани, пристигащи в България от региони с установено високо разпространение на новия коронавирус. Става дума за хора, при които липсват симптоми на заболяването.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе днес работна среща с представителите на Националния кризисен щаб, на синдикатите, работодателите, Българския лекарски съюз и всички компетентни по темата институции - Министерство на труда и социалната политика, НОИ и Омбудсмана на Р България.
В рамките на срещата беше обсъдена настоящата нормативна уредба и възможностите, които тя дава за карантина в домашни условия. Единодушно решение не беше постигнато. По тази причина дебатите продължават и в четвъртък, 27 февруари.
Ще взимат ли отпуск поставените под домашна карантина
Двуседмичният период на карантина в домашни условия трябва да е чрез платен или неплатен отпуск, каза пред журналисти във вторник, 25 февруари, Кирил Ананиев след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не може да се издаде болничен лист за 14-дневния период на карантина, тъй като няма нормативно основание за това, отбеляза Ананиев.
Когато гражданите влизат в страната ни и имат температура, констатирана с термокамера, медицинските органи ги поемат и пациентите постъпват в лечебно заведение, допълни той. Ако български гражданин идва от район, засегнат от вируса, но няма температура, той трябва да остане в дома си и да уведоми работодателя си за това, посъветва министър Ананиев.
В сряда, 26 февруари, обаче председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) и председателят на социалната комисия - д-р Хасан Адемов (ДПС), заявиха, че Кодексът за социално осигуряване гарантира правото на социално осигурените български граждани да ползват болничен за периода на карантина.

Д-р Адемов обясни, че това право е визирано в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), където се визира правото на всички осигурени лица да ползват парично обезщетение за временна неработоспособност във времето на карантина.
Във връзка с казаното от здравния министър за платения или неплатен отпуск, д-р Дариткова коментира, че най-вероятно не всички подробности вчера са били изяснени.
"Смятам, че в хода на изясняване на цялата нормативна уредба и тази възможност вече е предвидена", отбеляза тя.
Д-р Адемов нарече "абсурд" инструкцията да се ползва платен или неплатен отпуск при условие, че лицето е осигурено.
"Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск. КСО е категоричен. Има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина", каза д-р Адемов.
Кой ще решава
Личните лекари ще решават за карантината. Това каза в сряда в Гърция премиерът Бойко Борисов, запитан как ще се реши казуса с 14-дневната карантина на потенциално опасните за разпространение на заразата.
Има хора, които решават да пътуват, където си поискат и затова нужно ли е всички ние да плащаме за тяхната карантина, попита Борисов. В края на краищата ще се намери решение и те могат да изчакат.
От КТ "Подкрепа" обаче призоваха управляващите спешно да преценят какви са реалните рискове, дали е нужно всички граждани, които пристигат от Китай и Северна Италия да бъдат поставени под карантина и ако е така - да бъдат дадени ясни указания на личните лекари да издават болнични, дори при липса на изявена симптоматика.

От КТ "Подкрепа" заявиха, че ако сформираният кризисен щаб прецени, че има нужда веднага след влизане в България хората да си останат вкъщи, за да се ограничи рискът от разпространение на вируса, решението е само едно - това може да стане с издаден болничен лист. Във връзка с призивите връщащи се от Италия хора да си остават по домовете синдикатът напомня, че не съществува понятие "доброволна карантина".
Според синдиката разнопосочните сигнали към работниците и служителите са контрапродуктивни./dnes.dir.bg


Новините от днес и със задна дата