сряда, 12 февруари 2020 г.

Басейн в черква, наследил лудница, привлича в Лондон


В очертаващата се подрубрика „В Англия, докато още се пътува без визи”, trip.dir.bg предлага пътешествие до място, което наистина е уникално. Лондон е градът, свързан с най-много дневни полети – нискотарифни и традиционни, със София и поради това е дестинация за всеки джоб. Освен всички свои класически атракции, той винаги се старае да предлага неочаквани магнити за любителите на туристическите открития.

Сигурно сте чували и сте виждали басейни на какви ли не места. Ала в църква не сте, нали?! Усещането е наистина неповторимо. Здравният клуб Virgin Active на Manor Road не е в сърцето на британската столица. Намира се в нейната северна периферия, разположен насред прекрасната гора на Рептън Парк. Чудесно място за разполагане на спа, каквото и ние имаме в Борисовата градина – къпалнята „Мария Луиза”, но от дълги години не използваме. Голямата разлика е, че този уелнес център е неповторим. Понеже се намира в напълно оригинален храм.


Това е катедрала, построена през 1893 г. и представляваща прекрасен пример за Викториански стил в архитектурата – горда неоготика. В някакъв момент от съществуването си тя е напусната от свещенослужителите и преминава във владение – вероятно по дарение, на болницата Claybury. Написано по този начин, не звучи толкова интересно, колкото като споделим малък детайл. Какъв е бил характерът на клиниката? Ами психиатрическа! Преди двадесет години се ражда идеята и тя да бъде изнесена от ретро сградата. Първоначално идеята е да бъде превърната просто в рехабилитационен център.

Повлияна от актуалните трендове в спаиндустрията обаче, черквата е префасонирана на модерно спа. Тя притежава и фитнес, и сауна, и хидромасажни вани. Разбира се, най-специален е неповторимият басейн под могъщия свод на някогашния храм. Той е дълъг 25 метра, помещението е климатизирано.
Вярващите споделят, че на това място във времената, когато зданието е било катедрала, са се помещавали местата за миряните, на които те са седели и са слушали службите, припявайки. Голяма атракция е съвършено запазеният храмов таван с купол и всичко, което си трябва. Това не се свързва съвсем с някои от заниманията, които се практикуват под същия този покрив: бокс, йога, пилатес, за хамама даже не отваряме дума. Поне барчето на уелнес центъра не предлага алкохол. Но пък има уайфай за радост на посетителите.

Новините от днес и със задна дата