вторник, 25 февруари 2020 г.

Министър Деница Сачева: Бургас е един от добрите примери в страната за предоставяне на социални услуги


* През настоящата оперативна програма 30 млн. лв. ще бъдат насочени към изграждане на социални центрове в страната
Бургас е един от добрите примери в страната за предоставяне на интегрирани социални услуги, включващи образователни и здравни консултации. Децата тук могат да посещават стоматолог, семействата извършват консултации, млади момичета получават подкрепа и съвети как да бъдат майки.
Това сподели министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на посещението си в Бургас. Днес министър Сачева и заместник-министър Зорница Русинова разгледаха услугите, които предоставя Общностния център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" в бургаския комплекс "Меден рудник".
"Това са изключително важни модели, които трябва да бъдат насърчавани, защото навсякъде, където сме посещавали такива центрове, това се оказва най-работещото - общността да получава комплексни социални услуги и да се оказва най-добрата подкрепа за децата. 66 са тези центрове в България. През настоящата оперативна програма 30 млн. лв. ще бъдат насочени към изграждане на подобен тип центрове, които ще бъдат основен приоритет и в следващия програмен период", сподели още министър Сачева.
"Идеята на тези центрове е заедно с образователната услуга, когато има деца в риск, деца с увреждания, деца, които имат нужда от специфична подкрепа за наваксване с езиковото обучение, всичко това да се случва заедно с образователния процес. В това има наистина голям ефект и дори няма достатъчно места", Зорница Русинова.
"Като оставят детето на детска градина, те могат да се възползват и от другите услуги, предоставени от общностният център като консултиране, работа с родители, здравни услуги за децата. Освен децата, посещаващи детската градина, от социалните услуги в общностният център се възползват и още 120 деца и родители. Благодаря на министерството за този проект и възможността да има още такива проекти. Община Бургас има готовност да изгради още един корпус тук или на друго място, където да се предоставя тази услуга.", разказа зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Бургас Йорданка Ананиева.

По време на посещението си в морския град министър Деница Сачева разгледа и Дневния център за деца и младежи с увреждания в Приморски парк, където сподели, че всичко, което прави държавата през последните години и това, в което инвестира е ранното детско развитие и подкрепа на семейството.
"Този Дневен център е едно доказателство за това. Социалните услуги в България се отнасят както до деца и семейства, така и до хора с увреждания, възрастни и бездомни хора. Общо тези услуги са 1354 в цялата страна, а почти 50 000 са техните потребители. Около 15 000 са работещите в сектора на социалните услуги, като с педагогическите съветници, възпитатели, психолози, рехабилитатори и логопеди достигат почти 48 000 души в България", допълни министър Сачева.
В срещата участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-кмет на Община Бургас Йорданка Ананиева, народните представители Ася Пеева и Галя Желязкова, социални работници и хора в неравностойно положение.

Новините от днес и със задна дата