сряда, 12 февруари 2020 г.

Няма да се иска съгласие от съседите за регистрация на апартаменти или стаи за гости

Резултат с изображение за „стаи за гости“
Няма да се иска съгласието на живеещите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма.
Повод за тях стана регламентиране на отношенията на държавата с платформи за настаняване, най-популярни от които са Airbnb и Booking.
Съгласно измененията местата за настаняване са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости.
Стаите за гости и апартаментите за гости, в които се извършва хотелиерска дейност, подлежат на регистрация от кмета на съответната община. Отпадна предложението да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира имотът, подлежащ на регистрация.
Това беше едно от условията за да може обектът да бъде регистриран и да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.
Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с аргумента, че искането на съгласието на повече от половината от живеещите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.

Христо Проданов /"БСП за България"/ обвини управляващите, че са замислили нещо на тези апартаменти за гости в последните шест месеца, но не са наясно какво точно искат да направят. Елементарното е тези апартаменти да бъдат регистрирани и да си плащат данъците, коментира той.
Изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за определяне на категория, както и условията и реда за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости ще се определят с наредба на Министерския съвет.
Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма, решиха още депутатите.
Предвижда се с наредба да се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, организацията и управлението на туристическите дейности на територията им. Лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените.
Отпаднаха предложенията в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони.
В случаите, когато на територията на общината е разположен национален курорт, общинският съвет е длъжен да планира разходи за подобряване на предлаганите туристически дейности, общински обекти, услуги и продукти в националния курорт, записаха още депутатите.
Димитър Бойчев /ГЕРБ/ обясни, че голяма част от приходите на общините идват от националните курорти и промяната в закона е опит да накарат кметовете на общините да реинвестират част от тези пари в инфраструктура и в озеленяване. Не става въпрос за повишаване на данъци, категоричен беше той.
Дора Янкова /"БСП за България"/ коментира, че държавата трябва да се ангажира с националните курорти, а не да се прехвърля отгворността на общините. "Тук опипваме темата, знаем, че има проблем, но хайде да го метнем на общините", посочи тя.
Към министъра на туризма се създава и Експертна комисия за регистрация на ски училища и Експертна комисия за определяне степента на сложност на ски пистите, решиха още депутатите.

Новините от днес и със задна дата