вторник, 11 февруари 2020 г.

Сензационна новина за държавната пенсия


Пенсията от НОИ да бъде намалена не с 20%, както е предвидено сега, а с по-малко за хората, които ще взимат и втора пенсия. Това предлага Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Деница Сачева, съобщава Труд бг.
Сегашната методика за втория пенсионен стълб предвижда бъдещите пенсионери да получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Изчисления обаче показаха, че първите групи пенсионери на практика ще получават сумарно по-ниска пенсия от двата стълба, отколкото, ако взимат пари само от НОИ. Според председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов справедливият процент на редукция на пенсията от НОИ трябва да бъде между 8 и 12 на сто. Тогава две пенсии със сигурност ще са повече от една, коментира той През септември 2021 година предстои масово пенсиониране на жени, които първи ще вземат по две пенсии, припомни Адемов.
При тях ще има проблем, защото те са внасяли вноски в частните пенсионни фондове едва по 20 години, докато в НОИ – 40 година, поясни председателят на социалната комисия. По този въпрос от социалното министерство предлагат да отпадне коефициентът на редукция за времето, в което човекът не се е осигурявал в универсален пенсионен фонд.
Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ, заяви социалният министър Деница Сачева. По думите ѝ предложенията ще бъдат внесени до края на този месец. “Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове.
Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане”, допълни министърът. До 5 години все повече хора купуват стаж. Всяка година цената му расте. Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование. Все повече българи си купуват стаж за пенсия.

През 2019 г. 2763-ма души са пенсионерите с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, показват предварителните данни на Националния осигурителен институт. Броят им със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година. Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината.
Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен “доктор”. Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж. По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно.

Новините от днес и със задна дата