вторник, 11 февруари 2020 г.

Тежък удар за чужденците на Острова след Брекзит


Вeликoбритaния ще депортира европейски граждани, които са пропуснали да попълнят формата за регистрация или т.нар. „статут на уседналост”.
Това потвърди заместник- вътрешният министър Брандън Луис, в коментар пред немски всекидневник, цитиран от Novini.London. Той потвърди, че гражданите, които не са получили въпросния статут, ще бъдат гонени от страната в края на годината, когато изтича и преходният период.
Приблизително 500 хил. граждани на Европейския съюз във Великобритания все още не са кандидатствали за новия имиграционен статут, от който повечето ще се нуждаят, за да останат в страната след Брекзит, информира Би Би Си.
Правителствените статистики сочат, че 3 милиона граждани на ЕС и членове на техните семейства са кандидатствали за "статут на уседналост", един вид разрешение от правителството да останат във Великобритания.
Числата свидетелстват за големия брой кандидатури по схемата, която започна на национално ниво през март миналата година, но и за предизвикателството пред управляващите да гарантират, че всички граждани на ЕС ще кандидатстват правилно.

От вътрешното министерство успокояват, че ако пропусналите сроковете представят "Разумни причини" защо се е случило така, ще получат право на "удължаване на срока".

Новините от днес и със задна дата