След многобройни отлагания Върховният комисариат на ООН за човешките права оповести днес списък с имената на 112 компании, които извършват бизнес и действат в израелските селища на Западния бряг, които международната общност смята за незаконни, предадоха световните агенции и БТА.

В доклада на комисариата се казва, че действията на тези компании "повдигат редица въпросителни, свързани с човешките права". Това е първият опит да бъдат назовани и заклеймени тези фирми. В света от няколко години набира сили международна инициатива, призоваваща за бойкот на тези фирми, която Израел и САЩ яростно критикуват.
Представяйки в Женева доклада, съдържащ списъка, върховната комисарка на ООН за човешките права Мишел Бачелет, цитирана от Франс прес, каза, че съзнава колко сложен и спорен е бил и продължава да бъде този въпрос.
Докладът е съставен в отговор на резолюция от 2016 г. на Съвета на ООН за човешките права, изискваща да бъде създадена "база данни за всички предприятия и фирми, замесени в дейности, особено свързани с израелските селища на окупираните палестински територии". Сред посочените имена са и широко известни международни компании. 94 от имената в списъка са на фирми, главно банки и строителни компании, със седалище в Израел, а 18 са регистрирани в други 6 страни.

Как реагира Израел
Израелският външен министър Израел Кац, цитиран от Асошиейтед прес, веднага реагира гневно, и нарече публикуването на списъка "позорна капитулация" пред страни и организации, които искат да навредят на неговата страна.
Израел и преди е протестирал срещу подготвящия се "черен списък", който може да създаде сериозни проблеми на включените в него компании.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху също разкритикува доклада на ООН със списъка с фирмите, предаде Ройтерс. Премиерът каза, че "Съветът на ООН за човешките права е пристрастен и невлиятелен орган". В изявление на премиера се казва още, че "вместо да се занимава с човешки права, този орган се опитва да очерни името на Израел".
"Ние отхвърляме всеки подобен опит най-категорично и с възмущение", се казва още в документа.
Израелската позиция е, че тези селища са построени в спорна територия, чийто статут ще бъде финализиран чрез преговори. Неотдавна обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху публично обеща, че еврейската държава ще анексира над 100-те селища, изградени на Западния бряг. Под натиск от САЩ тези планове са замразени до предстоящите на 2 март избори в Израел, отбелязва АП.
Как реагира Палестинската автономия
Палестинският външен министър Рияд ал Малики, цитиран от Ройтерс, в специална декларация приветства публикуването на списъка от ООН, като го нарече "победа за международното право". Той призова международната общност да окаже натиск върху включените в него фирми незабавно да прекратят бизнеса си в еврейските селища на окупираните територии.