четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Спасиха бременна с пневмония и сепсис и бебето ѝ


Лекари от пловдивската УМБАЛ "Пълмед" спасиха живота на бременна и нероденото ѝ бебе след 23-дневна борба, съобщиха от лечебното заведение.
32-годишната Зорница била бременна в шестия месец, когато отива в Спешното отделение на болницата с оплаквания от задух и с данни за остра вирусна инфекция.
Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След извършване на изследвания лекарите установяват, че младата жена е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето ѝ. Тя веднага е преведена в реанимацията, където цели 23 дни екипът се бори за живота ѝ, както и този на неродения ѝ син.
Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването ѝ на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието ѝ изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов. На 18-ия ден Зорница бе във вече стабилно състояние, но остана в реанимацията още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“.
След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.
След проследяване на бремеността до термин се взе решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение, впредвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси. Радвам се, че при Зорница и бебето ѝ всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, допълни д-р Патишанов.

Момченцето се ражда на 23 януари с тегло от 3750 грама и 51 см. Бебето получава името Константин. То и майка му са изписани от лечебното заведение на 28 януари.
„Цялото ми семейство отправя истинска благодарност към екипите на отделение по „Анестезиология и интензивно лечение“ и отделение по „Акушерство и гинекология“ ръководени от доктор Ангел Балинов и доктор Спас Патишанов, като им пожелава да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали и чрез високия си професионализъм, да връщат усмивките на хората“, сподели Зорница.

Новините от днес и със задна дата