вторник, 11 февруари 2020 г.

Съпругата на мистериозно загиналия български моряк в Китай с потресаващи разкрития за трагедията


Съпругът ми не е починал от инфаркт. Убедена съм! Той е клинично здрав, което бе установено само преди няколко месеца – премина серия от медицински изследвания преди да се качи на кораба. Опитват се да прикрият нещо много сериозно. Не ни предоставят никаква информация и подлагат ни на психически тормоз и агония, за да се откажем да търсим истината“. Това коментира пред "Флагман" Катя Кьосева, опечалената вдовица на мистериозно загиналия български моряк в Китай Георги Кьосев.

Припомняме, че на 9 ноември м.г. при неясни обстоятелства 53-годишният Георги Кьосев издъхна на китайския остров Жушан. От оскъдната документация по случая се разбира, че той e бил механик на кораба Navios Celestial, собственост на гръцка фирма, плаващ под панамски флаг. Според протокола, подписан от капитана на плавателния съд Едуардо Пиринг, на 9-ти ноември на алеята на долната мостова палуба, Георги се е свлякъл изведнъж на земята.
Георги Кьосев
Това се е случило в 12:03 часа. 5 минути по-късно на мястото е започнало пренасянето на пациента до брега, за да му бъде оказана лекарска помощ. Той вече бил в безсъзнание. В 12:15 часа е качен на линейка и откаран в болница, а малко след пристигането в най-близкото здравно заведение в Жушан, поморийският моряк, е починал от внезапна сърдечна недостатъчност. Интересна подробност обаче е, че Георги е издъхнал в болницата в Жушан, пристанище в Южно китайско море, а аутопсията е направена в Шанхай, град, който се намира на няколкостотин километра.
Поне това става ясно от документите, изпратени до семейството. Автентичността им е много съмнителна, защото липсват задължителните реквизити като печат и подпис, а корабната агенция отказва да изпрати оригиналите, написани на китайски, твърди семейството на загиналия моряк. Съпругата на Георги силно се съмнява във версията, която е описана в протокола на капитан Едуардо Пиринг, защото 4 часа преди смъртта на съпруга си, е разговаряла с него и той е съобщил, че вече е на друг кораб. Катя и дъщеря ѝ Симона от три месеца се опитват да разберат подробностите за трагедията, но така и не получават отговори на въпросите си, а заради искането им за допълнителна аутопсия и анонса, че такава ще бъде направена и в България, тялото все още не е изпратено. Те са убедени, че това не е случайно.
 „Последните ми разговори с представител на фирмата силно ме озадачиха. В мейл на 6-ти февруари ме уведомиха, че ще изпратят тленните останки на съпругата ми, но без сърце и мозък! Следователно няма как да направя повторна аутопсия и все повече се съмнявам за реалната причина за смъртта на съпруга ми“, каза Катя Кьосева. Тя допуска, че Георги е починал при трудова злополука или умишлено се прикрива престъпление. Катя вече е наела адвокат и е подала сигнал в прокуратурата с молба за съдействие – да се изиска документация от посредническата агенция „Аполониан Шипмениджмънт“ ООД.
Разказва, че от фирмата ѝ подали пълномощно, с което е делегирала правата на китайски посредник да изготвя и подписва всички документи, свързани със смъртта на Георги и да не изисква допълнителна аутопсия. „Подадоха ми го за подписване в дните след смъртта на съпруга ми. Все още бях на успокоителни. Веднага, след като разбрах какво съм подписала, отидох пред нотариус и подадох заявление за оттегляне на пълномощното. Обявиха ми, че в такъв случай няма да мога да прибера тялото на съпруга си, което възприемам като натиск“, коментира Катя.
Тя разкри и друг любопитен момент – няколко седмици след трагедията в дома ѝ пристигнал мъж, който твърдял, че е очевидец на инцидента с Георги. Потвърдил официалната версия, че е 53-годишният помориец е починал от инфаркт, твърдял, че бил негов близък приятел. Катя обаче никога в живота си не е чувала за този човек, нито го е виждала в обкръжението на съпруга си. Убедена е, че е изпратен, за да хвърли прах в очите ѝ. Категорична е, че ще се бори, докато не разбере истината за смъртта на Георги Кьосев. "Георги беше страхотен човек. От 30 години сме заедно, имаме прекрасна дъщеря. Той е бивш спортист, имаше много приятели, които го уважаваха", завърши вдовицата на поморийския моряк.

Новините от днес и със задна дата