понеделник, 10 февруари 2020 г.

Изненада: Новият вирус се пренася и от хора, които никога не са били в Китай


Има риск коронавирусът да се разпространява извън Китай от хора, които не са пътували никога в тази страна, предаде Франс пресцитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изказване от вчера на ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.
"Наблюдават се притеснителни случаи на разпространение на коронавируса от хора, които не са пътували" в Китай, написа в Туитър Гебрейесус. Според него тези случаи може да са признак на по-сериозно разпространение на вируса в страни, различни от Китай.
Макар разпространението на вируса извън Китай да изглежда по-скоро умерено, ръководителят на СЗО предупреди, че то може да се ускори.
"Изолирането (на вируса) остава наша цел, но всички страни трябва да използват възможността, създадена от стратегията за изолиране, за да се подготвят за евентуалното идване на вируса", каза Гебрейесус.
В Китай коронавирусът отне живота на 980 души. Броят на заразените е 40 000, съобщиха китайските власти.
Жертвите на новия вирус вече са повече от тези на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който отне живота на 774 души през 2002-2003 г.
Според Световната здравна организация броят на заразяванията се стабилизира, но е твърде рано да се каже, че пикът на епидемията е преминал.
Десетки нови заразени на круизния кораб
Още 60 души бяха диагностицирани с новия коронавирус на борда на круизния кораб "Даймънд принсес", акостирал в Йокохама, южно от японската столица Токио, предаде Ройтерс, като се позовава на местната телевизия Ти Би Ес.

С новите потвърдени случаи броят на заразените на кораба достигна 130, по данни на телевизията.
Корабът беше поставен под двуседмична карантина след като пристигна в Йокохама на 3 февруари.
Китайската провинция Хубей, в столицата на която - Ухан, избухна епидемията, съобщи днес за 91 нови смъртни случаи от новия коронавирус през последното денонощие, с което общият брой на починалите в провинцията надхвърли 700.
В същото време 1115 пациенти са излекувани, като броят на изписаните се е увеличил с 298 души през последното денонощие.
Всички изписани трябва да престоят 14 дни в домашни условия.

Новините от днес и със задна дата