Резултат с изображение за „Български и американски снайперисти премериха сили“
Снимка: Труд

Умения по придвижване, маскировка, избор на позиция и стрелба със снайперова пушка MSG демонстрираха пред журналисти военнослужещи от 101-ви алпийски полк в Смолян и от 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ, съобщават от Министерството на отбраната.

Тактическото занятие се проведе в рамките на съвместния българо-американски курс за снайперисти. В него участваха 20 снайперисти от сухопътните войски на България и САЩ. Те изпълниха стрелби по подвижни мишени и по рингове с диаметър 10, 20 и 30 см, отдалечени на 600 метра от стрелците. Обучението, което се провежда от 10 до 14 февруари в района на алпийския полк, се ръководи от капитан Светослав Колев и старши лейтенант Анастас Караиванов.
Освен съвместната подготовка на снайперистите, на учебен полигон "Ново село се провежда ротно тактическо учение. В него участват военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти заедно със свои колеги от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ.

"Това е първата за тази година съвместна българо-американска подготовка, която има за цел повишаване на уменията на военнослужещите и на оперативната съвместимост на формированията", каза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров. Командирът на ротата от 5-ти кавалерийски полк капитан Стивън Къмби също отбеляза, че опитът в бойната подготовка, който военнослужещите обменят в съвместната работа, допринася за изграждане на устойчиво партньорство.
През тази година за изграждане и повишаване на професионалните способности на военнослужещите от 101-ви алпийски полк са планирани регулярни съвместни подготовки с американски и английски военнослужещи в нашата страна, както и 8 учения, които ще се проведат в Италия, Германия, Украйна, Румъния, Турция и Словения.
"Нашето военно формирование дава отлични перспективи за развитие на военнослужещите. Опитът, който се придобива в съвместните тренировки с колеги от други страни, е изключително полезен. Ученията са много специфични и са насочени към повишаване на подготовката на военнослужещите за оцеляване в сложни планински условия, свързани са с усвояване на алпийски техники за преодоляване на различни препятствия, за да бъдат изпълнени успешно поставените задачи", коментира командирът на 101-ви алпийски полк.

Той посочи, че през последните две години съставът на полка се е увеличил с 30%, а снайперистите са окомплектовани над 90%. В последния конкурс, обявен през изминалата година за едно вакантно място, са се борили четирима кандидати. През февруари 2020 г. е обявен нов конкурс за заемането на 10 вакантни войнишки длъжности.

Кандидатите, завършили граждански средни или висши училища, трябва да подадат документи до 10 март 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие в страната. Още в първия ден на обявяването на конкурса заявления са подали 9 кандидати.