вторник, 11 февруари 2020 г.

Застудяване след 20 февруари, но без условия за съществени валежи от дъжд и сняг

 Резултат с изображение за „застудяване без сняг“
Новата седмица започва с мразовито утро. Понеделник още продължава да се усеща вече отминалият Сибирец, пише Meteo Balкans. Но във вторник с усилване на югозападния вятър, а след преминаването му на западен вятър следите от ледената армия по всяка вероятност ще бъдат заличени и максималните ще прескачат 10 градуса, а минималните ще се вдигнат на около 0-1 градуса, на запад може да превали в малките часове на вторник, ще премине нещо като размит фронт.
Всъщност в Софийското поле и като цяло в югозападната част на страната обръщането на вятъра от утре на изток-североизточен, който вкарва студ и държи температурите ниски, ще е следобедните часове на понеделник, докато в Пловдивското поле югозападен вятър рядко духа, заради мощната снага на Родопите, там в понеделник по обяд студеният вятър от североизток ще се пренасочи на югоизточен, а във вторник вече ще е западен, а вечерта по сценария на американския модел трябва и да повали малко. По европейския също минава фронт, вали дъжд слаб до умерен в почти целия северозапад, дори и по на изток от долината на Искър, но там с по-символични валежи, и след това се изнася на юг-югоизток и около и след залеза стига до Пловдивското поле.
Циклон – нов сняг и обилно снеготопене заради дъжд в по-ниското 
Обедното обновление на европейския модел вкара доста солиден циклон южно преминаващ, от който да вали предимно дъжд над цялата страна, ще навлезе крехък студ от северозапад. Но под 1200 метра ще е дъжд, при този сценарий, и то доста обилен, най-много сняг и дъжд се очертава в Родопите, което означава обилно снеготопене и да започне да пълни язовирите, около 40 литра до края на следващата седмица. По това обновление са добри шансовете и за крайния югозапад да получи част от валежната норма, около 30 литра до преди 20 февруари. При този сценарий обаче снегът ще е мокър и може да вдигне снежната покривка над 1300 метра на до 2 метра в Родопите, доста обилни снеговалежи се изчисляват и за Западна Стара планина – Мургаш планина и Чипровската планина, където е първенеца Миджур биха се сдобили с едни нови 60-70 см сняг. По евросценария циклонът навлиза в петък вечерта и валежите спират до събота вечерта, като най до късно ще вали дъжд и сняг в Родопите, долината на Арда, както и Източните Родопи получават доста солидно овлажняване.
Циклон или символични валежи – кой от моделите ще познае този път 
Това е единият сценарий, американският е по-различен и доста по-сух, такъв циклон изобщо не се предвижда да се реализира, но вали по-малко и всеки ден през новата седмица, първо вторник малко преди залез дъжд над Северна България и навлизане на на крехък студ от север, в сряда леко засилване на студа и по-ниска снежна граница – около 700-800 метра. Студеното нахлуване е почти директно северно, слабо е и не успява да превали Балкана, на юг от него температурите във височина остават положителни.
В четвъртък валежи от дъжд и сняг на отделни места в района на Средногорието и Стара планина главно, като има вероятност да обхванат и Пловдивското поле, студът е сравнително крехък, повече е от север на Балкана.
В Деня на влюбените преминава не солиден циклон, а слабо изразен фронт и до края на средносрочния американски модел, това е 24 февруари, 5 дни преди края на зимата, валежите са повече от скромни – малко над 20 литра в Същинска и Ихтиманска Средна гора и в източната част на Западна Стара планина, главно Етрополския Балкан и Мургаш планина, на северозапад 15 литра, на изток към Еленския Балкан – 15-18 литра. Последното обновление на американския модел залага на по-сериозно застудяване около 22 февруари, при което може да повали малко сняг.

Застудяване след 20 февруари, но без условия за съществени валежи от дъжд и сняг
Студът ще е толкова, колкото беше и при преминаването на отминалия снежен циклон -5 -6 във височина, недостатъчно, че да задържи снежна покривка, още повече, че след 20 февруари слънцето се усилва осезаемо, ъгълът, под който пада на земната повърхност е доста по-близо до 90 градуса и съответно нагрява доста по-ефективно, освен това грее и повече, затова и такива нахлувания се усещат по по-ниските минимуми само и по студените сенки. По повод температурите през седмицата 10-16 февруари, сценарият на американския модел е за сравнително високи стойности за февруари – около 10-12 градуса максимални и 0-1 минимуми, като в дните с повече облаци малко по-високи до 3-4 градуса, всичко това започва от вторник.
В понеделник – 10.02, утрото мразовито, следобедът стопля, призракът на Сибиреца се усеща и задържа по-хладно, засега се очертава 7-8 градуса, но слънцето може и да вдигне до 10 градуса. По отношение на минимуми максимуми е трудно да се говори предварително, тъй като наблюденията ни показват, че винаги има доста отклонения, например, при слънчев ден максималната винаги надхвърля първоначално очакваната с до 3 градуса, а минималните при студено нахлуване падат повече, отколкото е изчислявал модела.

Новините от днес и със задна дата