неделя, 2 февруари 2020 г.

ОАЕ потвърдиха: Васил Божков е арестуван

Oт Обединените арабски емирства има потвърждение, че Васил Божков е задържан. С него имало още едно лице с фамилия Попов. Oказва се, че става дума за мажоритарния акционер в "Левски" Георги Попов. Това съобщи във Варна главният прокурор Иван Гешев.



"Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви той. Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи, поясни той.

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", коментира Гешев.

За евентуалния арест на хазартния бос бе съобщено вчера, но се очакваше пристигане на официални документи.

У нас бяха задържани бившия и настоящият шефове на Комисията по хазарта. Сегашният председател Александър Георгиев направи самопризнания и бе освободен срещу 40 000 лв. гаранция. Той ще бъде обвинен само за длъжностно престъпление, но не и за участие в банда.


Бившият председател на Комисията Огнемир Митев бе оставен в ареста по обвинения и за участие в престъпна група.

У нас срещу Васил Божков са повдигнати 7 обвинения. Част от тях са за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство за престъпление по служба.

63-годишният Божков бе обявен за общодържавно и международно издирване, тъй като бе напуснал пределите на страната. Издадена бе и европейска заповед за арест.

Първоначално Васил Божков реагира от чужбина като чрез телефонно интервю заяви,че не е бил издирван и ако го търсят, би могъл да се върне в рамките на часове. Ден по-късно промени решението си и сподели, че се опасява, че ще бъде задържан при прибирането си в родината.

"Последните три дни работихме усилено по издирването на Васил Божков. Истината е, че без да е категорично потвърдено писмено, Васил Божков е задържан на територията на ОАЕ", коментира вчера Иван Гешев.

"Доколкото си спомням, Васил Божков казваше, че е на Балканите. Явно не е добре с географията. Благодаря на Обединените арабски емирства. Не знам колко време ще трае екстрадиционната процедура. Те свършиха това, за което ги помоли българската държава, българската прокуратура и българските служби за сигурност", подчерта главният прокурор.

"Има задържано още едно лице с Васил Божков, но не е потвърдено кое е то. Има и трето задържано лице", разкри още Иван Гешев.
Виж 170 коментара

Новините от днес и със задна дата