понеделник, 24 февруари 2020 г.

Четвърти починал заради коронавируса в Италия, витае страх от глобална пандемия


Четвърти заразен с коронавируса е починал в Италия, съобщи днес радио РАИ, цитирано от Ройтерс и БТА, BurgasNovinite.BG обаче току що получи информация, че има и пети починал от коронавирус. Четвъртата жертва е на възраст между 70 и 80 години и е пребивавал в болница за лечение от друго заболяване, когато се е заразил с COVID-19, допълни радиото.

До петък миналата седмица в Италия бяха регистрирани 150 случая на опасния вирус.
Трима души в напреднала възраст вече починаха от заболяването, като двама от тях са страдали от сериозни здравословни проблеми.
На фона на надигащия се все повече страх от глобална пандемия, Европейският съюз реши да отпусне 230 млн. евро за борба с разпространението на вируса Ковид-1. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони.

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса. Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност. Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани.
Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.
Еврокомисарят Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.
Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия.
Междувременно властите в Ухан, епицентърът на епидемията от китайския коронавирус, опровергаха съобщение, направено по-рано днес, че режимът на карантина в града ще бъде облекчен, предават ДПА и БТА.
По-рано днес на сайта на провинциалното правителство се появи съобщение, че лицата, които не са жители на Ухан, ще получат позволение да напуснат града за пръв път, откакто той бе поставен под карантина в края на януари. Известието обаче впоследствие бе изтрито и на негово място общинските власти в Ухан публикуваха свое, в което посочват, че предишното съобщение е направено от органите за контрол на транспорта без разрешение от централното ръководство или от координационния център за борба с болестта. Виновните за по-ранното съобщение вече понасят "сериозни критики и наказания", се казва в позицията на властите в Ухан Увеличават се опасенията, че огнището на коронавирус може да се превърне в пандемия, тъй като в целия свят се отчитат нови случаи.
Повечето инфекции са в Китай, но други страни, включително Южна Корея, Италия и Иран, се борят за овладяване на вируса, което причинява респираторната болест Covid-19. Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света. Засега няма налична ваксина, която да предотврати новия коронавирус.
Около 77 000 души в Китай, където вирусът се появи миналата година, са заразени, а близо 2600 са загинали.
Повече от 1200 случая са потвърдени в 26 други страни и е имало осем смъртни случая, казва Световната здравна организация (СЗО).
В понеделник Афганистан, Кувейт и Бахрейн съобщиха за първите си случаи, във всички случаи на хора, завърнали се от Иран.
 Може ли епидемията да прерасне в пандемия?
Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес вече предупреди, че възможността вирусът да бъде ограничен е все по-малка. Пол Хънтър, професор по здравна защита в Университета в Източна Англия във Великобритания същи изрази страховете си от бързото разпространение на заразата извън Китай .
"Епидемията достигна преломна точка в последните 24 часа", заяви проф. Хънтър.
Последните медицински анализи по-скоро отчитат обособени ранни етапи на пандемия, или иначе казано - световна епидемия. В страни от всички части на света вече се наблюдава  разпространение на вируса без пряка връзка с Китай.
Части от Италия са блокирани. Ситуацията в Иран е особено тревожна, защото здравните власти съобщават, че вирусът се е разпространил в множество градове и изглежда първият случай в Ливан е свързан с пътник от Иран.
Ако се стигне до пандемия ще бъде важно да се ограничи скоростта на разпространение на вируса. Ако страните могат да го задържат до края на зимата, има надежда, че по-топлите температури ще намалят времето, през което вирусът може да оцелее във въздуха, както виждаме при сезонния грип. Но това не е сигурно, посочва BBC. 

Новините от днес и със задна дата