събота, 8 февруари 2020 г.

Трети ден без следа от изчезналите баща и син, не е ясно ще продължи ли търсенето

Снимка: Bulphoto

И днес спасителната операция по издирването на двама туристи - баща и син от Стара Загора, които се изгубиха в Стара планина над Калофер не даде резултат въпреки добрите атмосферни условия, съобщава dnes.dir.bg.


Над 50 спасители с обучени кучета, оборудвани с алпийски инвентар и лавинна екипировка, служители на НП Централен Балкан и доброволци тръгнаха към Балкана в ранни зори, въпреки тежките зимни условия.
Шансовете да бъдат открити 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян все повече намаляват. Челник за глава остава единствената открита следа за тях и до момента няма друга информация след продължителната спасителна операция.
Времето днес позволи да се включат повече спасители и да бъде вдигната специална техника от въздуха. Два отряда обходиха отново целия регион и бункера в местността Параджик, но въпреки това двамата туристи не бяха намерени.
Спасителните отряди преустановиха акцията по издирването с падането на тъмнината. В момента ръководителите на операцията и кризисният щаб заседават и анализират действията си от днес, но все още не става ясно дали ще продължи спасителната операция и утре, и как.
В третия ден от спасителната операция бяха обходени улеите и деретата във високата част на планината около заслон Бункера в местността Параджик, както и районът източно от река Тунджа. Въпреки открития челник за глава на единия от изгубените туристи и действията на спасителите, бащата и сина не бяха открити.
Твърде е възможно да знаем къде да ги търсим, но да не може да ги видим, там влизането е доста рисково и опасно, заяви пред БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.
Благоприятното време позволи освен по земя Пенчеви да бъдат издирвани и по въздух с помощта на дрон с термокамера.
Напълно е възможно да са затрупани, тука да насочат спасителите да ги търсят, защото тръгваш, склон надолу, ниско и една падина височко малко и ако не са видели маркировъчния кол по тази долина да ги увлече, да слязат по това голото и да влязат в гората, обясни Тодор Мечкарев - дългогодишен спасител в Калофер.
По-рано днес по пътя за хижа "Рай" потеглиха туристи, които искаха да помогнат в спасителната операция.

Новините от днес и със задна дата