четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Руснаци се застъпили за Божков пред властите на Обединените арабски емирства

 Резултат с изображение за „васил божков“
Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, съобщи БНТ.

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Обединените арабски емирства са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.
До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.
Соченият за най-богат българин е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Обвиненията срещу него бяха повдигнати на 29 януари. Още тогава обаче Божков беше извън България.
Няколко дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че вече разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.

Вчера пък стана ясно, че Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков.
Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК "Левски" Георги Попов. На третия издирван Александър Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция в размер на един милион и половина лева, а на летището във Виена бе арестуван и Борис Бекяров, за когото има европейска заповед за арест.

Новините от днес и със задна дата