четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Световният №91 изхвърли Гришо още в дебюта му в Монпелие


Григор Димитров отпадна още в дебютния си мач на турнира от категория АТР 250 в Монпелие, Франция.
Българинът загуби от представителя на домакините Грегоар Барер със 7:6, 4:6, 5:7 за 2 часа и 33 минути игра.
Изходът от мача определено бе сензационен, като намиращият се на 91-о място в ранглистата французин постигна най-значимата си победа в кариерата. А успехите му в АТР тура  до този момент бяха само 8.

Мачът бе от втория кръг на турнира в Монпелие, което означава, че 25-годишният французин за първи път в кариерата си ще играе на четвъртфинал в АТР турнир. Там го очаква победителя от мача между Филип Крайнович и Микаел Юмер.
Победата му бе напълно заслужено, защото Гришо показа добре познатите слабости и се срина във втория и третия сет, макар да бе спечелил откриващия.
Първият му сервис не вървеше, а играта му бе нервна и припряна, от което следваха множество непредизвикани грешки. Да, той на няколко пъти демонстрира безспорния си талант със запазените си магически отигравания, но липсваше постоянството, което означаваше край на турнира за него.
В хода на мача Григор подари 16 брейкбола на своя противник, като 5 от тях бяха превърнати в пробиви.
Първият сет започна равностойно, като в началните геймове Гришо изпитваше сериозни трудности с първия си сервис, но когато се стигаше до разиграване, той показваше надмощие и по-висока класа от противника си.
Българинът получи първия си брейкбол в петия гейм, но за съжаление не успя да се възползва. Постепенно обаче Димитров взимаше контрола над сета и играеше доста по-добре.
Това му осигури нови 4 брейкбола в най-продължителния и вълнуващ гейм в сета - деветият. В него българинът върна няколко наглед невъзможни топки и показваше страхотен характер, но Барер все пак успя да се измъкне.

Напълно неочаквано с оглед на събитията, Барер стигна до първия си брейкбол в следващия гейм, а той можеше и да му донесе сета. В решителната точка Гришо изстреля сервиса си в мрежата, а вторият закачи филето, но за щастие тупна в полета, което остави българина в играта. Късметът му се усмихна, а той успя да спечели този гейм, впоследствие сета стигна и до тайбрек.
Той се разви отлично за Григор Димитров, който го спечели със 7:4. Заради неточностите на противника, българинът дори поведе с 6:1, допусна минипробив, но все пак не се стигна до изненади и сетът бе за първата ни ракета.
Вторият сет обаче започна ужасяващо за българина. Той не успя да използва инерцията от предходния, като в играта му необяснимо изобилстваха непредизвиканите грешки.
Барер успя да пробие още в първия гейм, възползвайки се от първия си брейкбол. Нещата можеха да придобият кошмарни измерения за Димитров, но той измъкна изключителния труден трети гейм, в който спаси нови два брейкбола и предотврати изоставане от 0:3.
Резултатът бе 2:1 в полза на Барер, но в този момент Гришо отлично вдигна оборотите и показа, че няма намерение да се предава. Българинът върна пробива и изравни до 2:2. Това обаче бе само малък проблясък, защото проблемите в играта на Гришо продължиха. Той правеше множество непредизвикани грешки, а това видимо го изнервяше, което не помагаше в ситуацията.
Гришо се срина и допусна два последователни пробива, за да изостане с 2:5. Макар с един рибрейк той да успя да се задържи в сета, логичното се случи и Барер го затоври с 6:4 в своя полза. Французинът почти не грешеше през тази част, докато Григор Димитров бе абсолютно неузнаваем.
Третият сет започна по абсолютно същия начин, както втория - с пробив за Барер. Той получи своя шанс и го грабна за радост на домакинската публика.
Последваха няколко гейма, в които посрещащият играч нямаше особени шансове, докато не дойде шестият гейм.
В него Гришо получи два брейкбола при 40:15, но за съжаление не успя да се възползва. Барер обърна развоя, като ключово се оказа правиното използване на "ястребово око" от негова страна.
Последва затишие на корта, докато двойна грешка на българина не подари мачбол на Барер в деветия гейм. Гришо се измъкна от критичната ситуация, а след това проби за 5:5, оставайки в мача.
Тези усилия обаче се оказаха напразни. Димитров веднага допусна нов пробив, а Грегоар Барер не пропиля следващия си сервис гейм, за да постигне сензационна победа в Монпелие./corner.dir.bg

Новините от днес и със задна дата