понеделник, 24 февруари 2020 г.

Д-р Купмас, експерт вирусолог от СЗО: Коронавирусът е "Болестта Х", която може да затрие 80 милиона души

Резултат с изображение за „коронавирус“
Коронавирусът, който се разпространява като горски пожар из планетата, може да е така наречената "Болест Х", за която от редица години предупреждават експертите, заяви представител на Световната здравна организация, цитиран от в. "Дейли Мейл".

Името е дадено на бъдещ, мистериозен патоген, който може да избухне сред хората и да донесе хаос из света. SARS-CoV-2 до момента е заразил над 80 000 души за два месеца, откакто се появи на пазар за животни в Ухан, Китай, през декември.
Болестта е отнела живота над 2 600 души. Може да доведе до сериозни увреждания на белия дроб, както и полиорганна недостатъчност, особено при по-възрастните и слабите пациенти.
Д-р Марион Купмас, вирусолог от СЗО, заяви: "Независимо от това, дали ситуацията ще бъде овладяна или не, разпространението на вируса се превръща в първото истинско пандемично предизвикателство, което съответства на категорията на Болестта Х, включена в списъка на СЗО с приоритетни болести, за които ние трябва да се подготвим в нашето глобализирано общество".
Коментарите си тя направи след по-малко от шест месеца, след като бивш представител на СЗО предупреди, че болест, подобна на грип, може да убие до 80 милиона души, ако се разпространи.

 Какво знаем за вируса до момента -
СЗО засега няма да обявява разпротранението на коронаворуса за пандемия - Афганистан, Бахрейн, Кувейт и Ирак са последните страни, в които са открити случаи на COVID-19 - Италия потвърди за седем смъртни случая, 11 града в страна са под блокада -Южна Корея има най-големия брой потвърдени случаи на вируса извън Китай, като е известно за над 830 пациенти - Иранските власти отрекоха да се крие информация, след като депутат заяви, че 50 иранци са починали от вируса само в Ком.
Д-р Купманс написа следното: "Първоначалната прилика с епидемиите от САРС с оглед на произхода, болестта се асоциира с инфектиране, способността ѝ да се разпространява е ясна. Но от 2003 година, глобалното пътуване по въздуха се е увеличило с над 10 пъти, усилията за сдържанe на вируса са обезсърчителни". Болестта Х е знанието, че сериозна международна епидемия може да бъде причинена от патоген, който е неизвестен на хората до момента, според СЗО.
Тя е включена в глобалния списък на организацията с първостепенни приоритети за изследване и развитие преди две години. Тя все още е в този списък, въпреки, че все още не съществува. Властите и учените по целия свят трябва, според СЗО, да са готови да работят заедно, за да спрат тази мистериозна нова болест, когато тя се появи.

Новините от днес и със задна дата