събота, 29 февруари 2020 г.

За 24 часа новият вирус покоси 8 души в Италия, за първи починал съобщиха САЩ


Още осем души са починали от коронавируса в Италия, с което общият брой на жертвите става 29, съобщи днес службата за гражданска защита, цитирана от световните агенции и БТА.
През последните 24 часа броят на далите положителна проба за болестта е скочил с около 240.
Ръководителят на службата посочи, че общият брой на потвърдените случаи е достигнал 1128. Тази цифра включва около 50 души, които са се излекували и 29 смъртни случая.
Италия е страната с най-много заразени извън Азия.

Първи смъртен случай в САЩ
Властите на щата Вашингтон потвърдиха, че един човек е станал жертва на коронавируса. Това е първият смъртен случай, дължащ се на новия вирус Ковид-19, на територията на САЩ. Засега не са известни повече подробности.
Представители на здравните власти на щатите Калифорния, Орегън и Вашингтон изразиха загриженост за разпространението на коронавируса на западното крайбрежие на Северна Америка. Те потвърдиха, че трима души, по един във всеки щат, са били заразени, без да са били в чужбина или да са имали установени контакти с пътувал в чужбина или с носител на вируса.
САЩ нанесоха удар по туризма в Италия
Американските власти отправиха предупреждение от трета степен за цяла Италия, обявявайки, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват "да се избягват несъществените пътувания".
Препоръката на правителството на САЩ американците да преосмислят плановете си за пътуване до Италия заради разпространението на новия коронавирус е "последният удар" за туристическия сектор на европейската страна. Това заяви днес президентът на италианската Федерация на хотелиерите (Федералберги) Бернабо Бока.

Други големи страни издадоха предупреждения само за определени райони в Северна Италия, където са регистрирани най-много случаи на коронавирус.
Всяка година Италия се посещава от над 5,6 милиона американци - най-голямата национална група след германците, сочи най-новата статистика. Американците са 9 процента от чуждестранните туристи в страната и са сред най-харчещите със средно по 140 евро на ден или общо 5 милиарда евро годишно, според данни на хотелиерската федерация.
"През последните дни вече отчетохме забавяне на темпа на пристигане на американци в Италия", посочва в съобщение Бернабо Бока. "Сега дойде и последният удар", допълва той.
Отменен важен медиен фестивал
Международният фестивал на журналистиката в италианския град Перуджа, Северна Италия, бе отменен заради опасенията във връзка с новия коронавирус, предаде ДПА.
"Знаем, че това решение ще причини неудобство на мнозина и за някои ще има негативни финансови последици, но смятаме, че би било безотговорно да се действа по друг начин предвид обстоятелствата. Здравето и сигурността на лекторите на фестивала, на участниците, доброволците, служителите и на доставчиците, както и на жителите на Перуджа, е и трябва да остане нашият основен приоритет", заявиха организаторите на събитието.
Фестивалът, който се слави като най-голямото годишно медийно събитие в Европа, трябваше да се състои от 1 до 5 април. Следващото му издание е планирано за април догодина.

Расте броят на заразените и във Великобритания
Броят на заразените с коронавирус във Великобритания днес нарасна до 23, след като пробите на още трима пациенти се оказаха положителни, съобщиха здравните власти.
"Към 9 ч. сутринта на 29 февруари общо 10 483 души са изследвани в Обединеното кралство, от тях 10 460 са с потвърден отрицателен резултат, а 23 - с положителен", се посочва в съобщение на министерството на здравеопазването.
Премиерът Борис Джонсън обяви вчера, че в момента водещ приоритет на правителството му е да забави темпа на разпространение на коронавируса. Той направи изказването си малко след новината за първия смъртен случай на британец, заразил се на круизния кораб "Даймънд принсес", който акостира в Йокохама (Япония).


Новините от днес и със задна дата