вторник, 21 януари 2020 г.

Внимание, шофьори! Фалшив антифриз с опасни добавки скапва колите


Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе. Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите. Светлозар Русев е шофьор от 40 години.
Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт. "От известно време колата ми няма парно и вчера пред гаража долу имаше локва", коментира той пред БНТ. "Протекло е съединението на водната помпа. За нас очевидно антифризът не е подходящ. Водачите често подценяват избора на охладителната течност", каза Минчо Минчев, управител на сервиз. Веселин Венков произвежда антифриз от 18 години. Казва, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел. Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва.

"Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват - да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите", заяви Веселин Венков, управител. Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи. "Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира", обясни лаборантът Анелия Минова.

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно. Затова, според специалистите,трябва да се следи цвета на антифриза. "Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя", каза още Веселин Венков. Производителите съветват да купуваме антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.

Новините от днес и със задна дата