Българка на 38 години е арестувана в град Сервиляно, в централната италианска провинция Фермо. Срещу нея тече разследване за умишлен палеж и причиняване на смърт, предаде АНСА.

Жената е задържана заради пожар, който е избухнал на 8 януари в семейно жилище. Сградата се намира в историческия център на селото. В дома по това време са били и двете ѝ деца, които са спели, съобщава AНСА.

Загинала е 6-годишната дъщеря на българката. Другото момиченце, което е на 4 години и майката са били спасени. Жената е излязла тичешком на улицата, носейки на ръце по-малката си дъщеря.
Първоначалната хипотеза на разследващите е, че майката не е целяла умишлено да убие детето си, а по-скоро е допуснала смъртта му в следствие на друго престъпно действие - умишлен палеж.
След това се стига до обрат в работата на полицията. Според местните медии, карабинерите работят и по версията, че майката е убила по-голямата си дъщеря, а след това е запалила жилището, за да прикрие престъплението.
Действията на карабинерите също са в тази посока, пишат италианските медии. Миналата седмица те са пристъпили към настаняването на оцелялото момиченце в защитен център. Взели са детето от детската градина и са го поверили на грижите на специалисти. Интересното е, че бащата не е бил уведомен за действията им, което още тогава породи съмнения в обществото дали става дума за инцидент, умишлен палеж или нещо по-страшно.
Бащата на двете момиченца е 38-годишен строителен работник от Косово. Семейството се преместило в Сервиляно миналия септември. По време на инцидента той не е бил у дома.

Майката е била изписана от болницата вчера. Там ѝ е оказана помощ заради изгарянията и вдишванията на отровни газове, след което е откарана в полицейското управление за разпит. След събирането на доказателства се е стигнало до повдигането на обвиненията, а случаят се ръководи от прокурор Франческа Перлини. Обвинителката развила пред съда теза, според която майката е умъртвила дъщеря си, а след това се е опитала да прикрие следите чрез огъня. Съдията е оставил майката в килията, като се твърди, че тя вече е и с повдигнато обвинение за умишлено убийство.
Според кмета на Сервиляно Марко Ротони откакто семейството е заживяло в селото, сигнали за нередности в дома им не са подавани.
Местните първоначално съжалиха семейството заради ужасяващата загуба на момиченцето и се втурнаха да търсят квартира. Впоследствие у тях също се появили съмнения дали случилото се е фатален инцидент или умишлено престъпление.