петък, 17 януари 2020 г.

ФБР разследва как безценен медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк


Продадоха за 47 500 долара на търг в Ню Йорк златен медальон, който хан Омуртаг подарявал на най-приближените си, съобщава БНТ. По настояване на България ФБР разследва как медальонът се е озовал в Съединените щати. Все още обаче не е ясно дали той е автентичен и наистина ли е продаден и на кого, или новината е рекламен трик.
По информация на Дирекция "Национална полиция" съгласно двустранно споразумение, ако медальонът действително се окаже български исторически артефакт, страната ни може да го закупи обратно. Предполага се, че става въпрос за медальона, открит преди близо век от археолога Карел Шкорпил в околностите на Варна. Версията е, че преди да стигне до Ню Йорк, той се е намирал в частна колекция във Виена.

Ако е истински, медальонът е безценен за българската история - има само още един такъв, който се съхранява в Националния археологически музей. Какво знаем за историческата ценност? Медальонът на хан Омуртаг е единственият медальон, който се намира в колекцията на български музей. Той е ценен с това, че от владетелите на Първата българска държава само хан Омуртаг издава паметници от този характер. Издава се по специален повод от владетеля на негови приближени и на представители на аристокрацията. Медальонът, който се намира в музея в София, е открит през 70-те години на западния склон на хълма Царевец.

Намерен е в квартал, където са живеели представители на дворцовата аристокрация. Има още един открит подобен медальон в началото на XX век от чешко-българския археолог и музеен деец Карел Шкорпил. Дали обаче откритият в началото на XX век медальон е същият от търга в Ню Йорк – не се знае. Не е ясно и как експонатът се е оказал зад океана. „Държавата също иска да си отговори на този въпрос и към настоящия момент все още нямаме категорични данни дали е автентичен.

Точно това беше искането на държавните институции към американските власти – да бъде свален медальонът от наддаването, за да може да се извършат допълнителни експертизи. Трябва да се установи и по какъв начин е достигнал до Ню Йорк и какъв е неговият произход. Още от началото на декември месец ние водим активна кореспонденция с американските власти“, каза по БНТ гл. инсп. Ангел Папалезов, началник в сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП. От думите му става ясно, че в момента в Америка се води разследване по случая.

Новините от днес и със задна дата