Всеки трети българин не може да плаща сметките си навреме. Данните са на Евростат, а ето и точният процент- 30.1 на сто от българите имат затруднения.

Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ. Къде обаче се нареждаме на картата на Европа. По този показател България заема второто място, като по-трудно се оправят само гърците. В съседна Румъния, например, процентът е около 14 на сто. На обратния полюс са Чехия и Нидерландия, където закъсненията са минимални.
"Хората трябва да познаваме разходите си. За целта е добре да ги записваме, дали в мобилно приложение на телефона, дали в excel-ска таблица, дори и в най-обикновен тефтер", коментира пред Нова тв финансовият консултант Светослав Ковачев.

"Те са различни - за този месец: 60 лева за ток дадох, 34 лева за кабелната, за GSM-а и за домашния телефон, а за лекарства - не ще питане, около 60 лева. И сега - ако не са ми децата да дадат някой лев - бабичката фалит", сподели Павлинка.