сряда, 22 януари 2020 г.

Сушата продължава - меко и без съществени валежи в следващите дни


Днес ще има променлива, в западната половина на страната намаляваща до слънчево време, облачност. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - умерен  и  временно силен западен вятър. Максималните температури ще бъдат от 8 до около 13 градуса.

През нощта над страната ще премине размит атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина - умерен и силен. Облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Това е и лошата новина: съществени валежи не се очакват поне до края на месеца.

Минималните температури утре ще са от минус 4 до плюс 1 градус.
През деня облачността ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски с няколко градуса от днешните - между 3 и 9 градуса.
Без съществена промяна ще остане времето в петък. Сутрин ще бъде по-студено, с минимални температури от около минус 8 до минус 2 градуса. В някои котловини и ниските части от низините около водни басейни ще се образуват мъгли.
През нощта отново ще се появи и усили вятър от югозапад, а после - от запад. Ще се повишат и минималните, но най-вече дневните температури, които ще бъдат високи за най-студения месец на годината: от 9 до 14 градуса. По западното българско течение на Дунав не са изключени и малко по-високи стойности.
През нощта срещу понеделник и в понеделник през страната от запад на изток ще премине атмосферно смущение. Отначало над западните райони, а по-късно и на места в централните и северни райони ще превали дъжд. За съжаление, в повечето места тези валежи няма да бъдат съществени - от 1 до 3-4 литра на квадратен метър. В Източната половина от страната на повечето места ще остане почти без или със съвсем символични количества валеж.
В понеделник ще остане ветровито и доста топло за януари, с положителни минимални температури - от около нула до 4-5 градуса  и дневни стойности от 9 до 14 - най-високи в северозападните райони и Горнотракийската низина - Пловдивско и Пазарджишко.
Топло за края на януари ще остане времето и в оставащите дни до края на месеца през следващата седмица./vremeto.dir.bg

Новините от днес и със задна дата