понеделник, 27 януари 2020 г.

Заради грипната ваканция може да преструктрират целия учебен материал

Резултат с изображение за министър вълчев
Учебният материал ще бъде преструктуриран, а оценките за първия срок може да бъдат оформяни в началото от втория. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Поводът за коментара му са пропуснатите дни в училище заради грипната ваканция, която освободи учениците за цели 10 дни.

"Няма съмнение, че ще бъдат пропуснати часове, но не за първи път сме в грипна ваканция. Има възможност да се преструктурира учебният материал и да се оформят крайните оценки за първия срок, обясни министър Вълчев.
По думите му, според графика на принудителното отсъствие, ще останат още два дни от първия учебен срок, в което време това може да бъде сторено. Оформянето може да стане и в първите няколко дни на втория срок.
"Във всички случаи ще има напрежение върху учителите и учениците заради обявената грипна ваканция; най-важното, обаче, е здравето на децата, след като имаме прагови стойности на заболеваемостта", допълни министър Вълчев преди работна среща с преподаватели и директори в СУ "Св. Климент Охридски" в Симеоновград.
Той поясни, че в "аварийна ситуация" като грипна епидемия министерството е длъжно да реагира.
Вълчев коментира и казуса с разпространявани през последните дни подписки срещу "малките матури" и дискусиите около дигиталната диктовка. Според ресорния министър при наличието на 90 000 учители в системата е нормално да има различия в мненията.
"Националното външно оценяване е необходимо, за да анализираме и съпоставим на база резултатите на учениците, както и самите училища да направят свой анализ", обясни Вълчев.

Той уточни, че външните оценявания след 7-ми и 12-ти клас до голяма степен вече са били припознати като надеждни.
"Външното оценяване след 4-ти клас не трябва да стресира децата. То не ги уврежда и няма елиминаторен характер, смята министърът. Конкретно за диктовката Вълчев бе категоричен, че ако искаме резултатите да са надеждни и съпоставими, изпитите трябва да се извършват при еднакви условия. Темпото на диктовката няма да бъде бързо, ще се чете от професионален диктор и тя ще бъде тествана предварително", увери Вълчев.
Той обобщи, че изпитите неизменно ще се променят в дигитална среда.
Министърът посочи, че срещите му в Хасковска област днес и утре са регулярни, а Симеоновград е 115-та община, която посещава. Темите на разговорите с педагози са основните цели и предизвикателства пред системата, основните политики и повишаването на образователните резултати.

Новините от днес и със задна дата