четвъртък, 23 януари 2020 г.

Ван Орден: ЕС сгреши, след като затвори блоковете в АЕЦ "Козлодуй"


За АЕЦ "Козлодуй" се борих много здраво, за да запазя 3-тия и 4-тия блок. Съвсем скоро казах, че Европейската комисия направи грешна преценка, като настоя за преждевременното им затваряне. Много пари бяха похарчени за подобряването на тяхната безопасност и нямаше причина животът им да не бъде удължен с още 20-30 години.

Това заяви пред БНР британският евродепутат Джефри ван Орден, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти.
"ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел. Една от областите, в които работих доста време, е сигурност и отбрана. Само че в момента има много силно движение в ЕС да се премахне ветото на страните членки във външната политика и отбраната.
Тук искат нещата в тези области да се решават повече или по-малко от Брюксел или всъщност от Париж и Берлин, каза още Орден. - Също така искат да се отърват от ветото на страните членки върху данъчното облагане. И като се започне с отнемането на властта на националните правителства в тези области, започвате да се питате какво им се оставя. Точно това е причината ние да се оттеглим. Надявам се останалите да се опитат да променят посоката, в която се движи ЕС."

Седмица преди официалното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, Ван Орден, който бе и докладчик за България преди присъединяването ѝ към Общността, определя като "изключително грешна преценка" решението на Европейската комисия да се затворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".
"България беше нетен износител на електрическа енергия, а след това почти се превърна във вносител. Точно във времето, когато се опитвахме да стимулираме икономиката, не мисля, че затварянето на двата основни снабдителя на страната беше в помощ на тази цел", каза още той.

Новините от днес и със задна дата