четвъртък, 23 януари 2020 г.

Три отделни научни екипа разработват ваксина за китайския коронавирус / Всичко по темата от днес


Три отделни научни екипа започват работа за разработване на потенциални ваксини срещу коронавируса, който предизвиква епидемия в Китай, съобщи Ройтерс и БТА.
Коалицията за иновации за епидемна готовност, която съфинансира проектите, обяви, че планът е клинични изпитания на поне една потенциална ваксина да започнат през юни.
По ваксините ще работят биотехнологичната компания "Модерна" съвместно с американския Национален институт по алергии и заразни болести, американката фирма "Иновио Фарма" и екип от университета на Кунсланд в Австралия.

Новият коронавирус, който се появи в китайския град Ухан, вече уби 71 души, а заразените са над 600. Повечето от тях са в Китай, но заразата достигна и други държави, дори толкова далечни като САЩ.
Всеки от трите проекта ще използва различен научен подход за разработване на превантивна ваксина срещу вируса, наречен 2019-nCoV.
"Надеждата ни с тези технологии е при новия патоген да преминем от генното секвениране към клинични изпитания за 16 седмици - каза Ричард Хачет, генерален директор на глобалната коалицията, учредена за борба с болести. - Гаранции за успех няма, но се надяваме тази работа да може да осигури значима и важна стъпка напред в разработването на ваксини за тази болест".

Засега в четири китайски града властите наложиха ограничения за придвижване: Ухан, Хуанган, Ъчжоу и Чъби. Жителите им са призовани да не напускат населените места. Целта е да се ограничи разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV, заразил стотици хора в страната.
В тези градове са преустановяват транспортните им връзки с други населени места.
По последни данни на китайските власти от новия коронавирус в Китай са били заразени 634 души. 17 души са починали., съобщиха световните агенции, като се позова на нови данни, съобщени по Китайската държавна телевизия.
Броят на заразените беше 617 души към 14.00 ч. местно време (08.00 днес българско време). Малко преди това централните власти информираха за над 570 потвърдени случая на заразяване.
От 00.00 часа на 24 януари в тези градове временно ще бъде преустановена работата на обществения транспорт и превозването на пътници на далечни разстояния, включително с влакове. Жителите не трябва да напускат градовете освен при извънредни ситуации. Всички влизащи или излизащи от града автомобили и пътници трябва да преминават през епидемиологична проверка.
Хуанган, където са регистрирани 12 случая на разболелите се, се намира на 70 км източно от Ухан, откъдето на 31 декември 2019 г. тръгна разпространението на вируса.
От тази сутрин жителите на Ухан са призовани да не го напускат.
Българското Министерство на външните работи излезе с данни на Световната здравна организация за местата на разпространение на новия китайски коронавирус и с препоръки към пътуващите българи как да се предпазят от заразата. 
Къде и колко са болните
В съобщението на МВнР се отбелязва, че към 21 януари има потвърдени случая на заразени с новия коронавирус (2019-nCoV) в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Република Корея. 270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, населеното място, откъдето се счита, че е започнала епидемията, като 51 от тях са тежко болни, а 2 са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая.
Заразени с коронавируса към 22 януари са и 16 здравни работници. Разпределението на заболелите по региони в Китай е следното: провинция Хубей - 270, провинция Гуандун - 17, община Пекин - 5, община Шанхай - 2, община Чунцин - 1, провинция Чжецзян - 5, провинция Дзянси - 2, провинция Съчуан - 1, община Тиянжин - 2, провинция Хенан - 1, провинция Хунан - 1, провинция Шандонг - 1, провинция Юнан - 1 и Тайван - 1.

Новините от днес и със задна дата