четвъртък, 2 януари 2020 г.

И Португалия увеличава минималната заплата, сравнете я с нашата


Минималната заплата в Португалия от днес се повишава до 635 евро, което е увеличение с близо 6 процента, предаде Ройтерс. Дори така минималното възнаграждение остава най-ниското в Западна Европа. В България също от началото на тази година се увеличава минималната заплата.
Премиерът Антониу Коща обеща в началото на втория си мандат миналата година да вдигне месечния минимум с 25 процента до 750 евро към 2023 година.
В България също от началото на тази година се увеличава минималната заплата. Премиерът Антониу Коща обеща в началото на втория си мандат миналата година да вдигне месечния минимум с 25 процента до 750 евро към 2023 година.
Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а положението със заетостта на 890 000 души бе определено като "несигурно".

С този термин се означават нестандартни форми на заетост, включително временна работа и работа на срочен договор. Левоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на силен икономически растеж и намаляване на бюджетния дефицит, спечели изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в парламента, но не успя да постигне мнозинство. Всяка година ще се прави преглед на заплатите и ще се договарят увеличения, докато целта от 750 евро месечен минимум не бъде постигната през 2023 година.

Между 2015 година, когато социалистите дойдоха на власт, и 2019 г. минималната заплата в Португалия се е повишила с 14 процента от 505 до 600 евро. За сравнение, в съседна Испания тя е 1050 евро. Португалия остава сред страните с най-голямо неравенство в доходите в ЕС, посочи правителството. Според анализатори несигурността на работните места е сред големите проблеми в националната икономика. Португалската икономика е в етап на охлаждане, след като през 2017 г. отчете най-силният растеж от близо две десетилетия и се възстанови от дълговата криза, която наложи на страната да потърси международна помощ, припомня Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата