Човечеството е по-близо до гибел от когато и да било, твърдят учени, поддържащи символичния Часовник на Страшния съд.

Тази година часовникът беше преместен с 20 секунди по-близо до Апокалипсиса и показва 23:58:20 преди "ядрената полунощ", съобщи днес на пресконференция президентът на американското списание "Бюлетин на ядрените учени" Рейчъл Брансън, цитирана от ТАСС. Именно на корицата на това издание часовникът се появи за пръв път през 1947 година.
"Тук сме, за да актуализираме часовника и да изразим загриженост относно съществуващите заплахи", каза Брансън и добави: "Днес ние не сме оптимисти."
Сред причините за промяната на "времето" експертите посочиха по-специално ситуацията около иранската ядрена програма и прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и далечен обсег на действие.
Часовникът на Страшния съд се поддържа от експерти на "Бюлетина на ядрените физици". Те казаха, че промяната отразява нарастващите притеснения за климатичните промени, глобалните войни, лъжливата информация и др. Тези различни опасности се комбинират една с друга и застрашават света още повече.
"Човечеството продължава да е изправено пред две едновременни екзистенциални опасности - ядрена война и климатични промени, които се комбинират от усилвател на заплахите, киберинформационна война, която подкопава способността за реакция на обществото" - пишат учените в съобщението си, цитирано от "Индипендънт" и БТА.
"Физиците говорят за състоянието на нестабилно равновесие, в което съвсем лек натиск може да лиши системата от баланс. Военните вече са под огромно напрежение. Системата е сложна, контролирана от компютри и изключително свързана. Това е система с високо напрежение, в която една малка грешка някъде по света стига, за да започне война, която да ескалира катастрофално", заяви Робърт Латиф от Борда по науката и сигурността към "Бюлетина на ядрените физици", цитиран от БНР.
Експертите уточниха, че са взели решението за промяна на часа през ноември, преди да нарасне напрежението между САЩ и Иран. То обаче само потвърждава виждането им, че светът е в по-голяма опасност отвсякога.
Все още е възможно стрелките на часовника да бъдат върнати. Това е правено и преди. След края на Студената война стрелките на часовника са преместени на 17 минути до полунощ през 1991 г.