събота, 25 януари 2020 г.

Турция продължава да се тресе - 5,1 по Рихтер удари пак в провинция Елязъ


Земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер е регистрирано в източната провинция Елязъ, която беше най-силно засегната от труса със сила 6,8 по Рихтер снощи. Това съобщава Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на дълбочина от 7 км. След силния трус са регистрирани още три, които са били със сила от 3,7 до 4,4 по Рихтер.

Към момента няма съобщения за нови жертви и ранени.
Припомняме, че загиналите при земетресението от снощи са най-малко 22-ма, а ранените - над 1300.
Президентът на Турция Реджеп Ердоган днес посети най-засегнатите места от труса.
Операциите по издирване на затрупани под отломките хора продължават. Смята се, че над 40 души са в неизвестност.
Оказва се, че проф. д-р Наджи Гьорюр с категорична твърдост е посочил района на Елазъъ като потенциална земетръсна зона още на 6 октомври 2019 година пред телевизия CNN, предава rodopi24.blogspot.com.
Тогава той заявил, че от много дълго време в този тектоничен район не е имало голямо земетресение и се натрупало огромно напрежение под земните недра.
Той упрекнал властите, че не вземат предварителни мерки против земетресенията и не се допитват до геолозите, които с категорична точност можели да посочат земетръсните зони.
"Това е Източноанадолската тектонична плоча. Искам тук да направя едно предупреждение. Тази плоча от дълго време е мълчалива, от около 1500 година тук не е имало голямо земетресение. Категоричен съм, че опасната земетръсна зона е между Елязъ и Бингьол. Колегите предупредиха за тектоничната плоча Малатия (б. р.: в непосредствена близост до Елязъ), където има натрупано огромно напрежение под земните недра. В този регион преди е имало земетресения и периодът на цикличност е пред приключване. Ако се активизира, може да предизвика редица големи земетресения със сила над 7 по скалата на Рихтер", отбелязал ученият.

Това не е първото силно земетресение в Турция от началото на годината. В сряда земетресение с магнитуд от 5,4 по Рихтер беше регистрирано в западния окръг Маниса, а в четвъртък столицата Анкара беше разтърсена от трус от 4,5 по Рихтер.
През 2010 г. в засегнатия и вчера окръг Елязъ при земетресение от 6-а степен загинаха 51 души, припомня Анадолската агенция.

Новините от днес и със задна дата