вторник, 14 януари 2020 г.

Бащата на Андрея: Един боклук разби целия ми живот, но след 5-6 години ще стане още по-страшно


Днес в Галиче е погребението на зверски убитата ученичка Андрея. Още от сутринта жителите на селото се събраха на протест с искане за изселване на семейството на убиеца, както и промяна на закона, тъй като според тях наказанието на 17-годишния Аксел О. не е достатъчно.
Тъй като младежът е непълнолетен, максималната присъда за него е до 12 години. В селото смятат, обаче, че той няма да излежи и толкова. „Той след няколко години ще излезе. А нашето момиче кога ще излезе“, попита разгневена жителка на Галиче. От там смятат, че в селото може да възникне напрежение след 5-6 години, когато Аксел излезе на свобода.

На протеста беше и бащата на Андрея, завърнал се от Англия. Той заяви пред bTV, че изобщо не иска да влиза в къщата, където се е разиграл ужаса. „Аз такъв удар вече не мога да понеса. 20-годишни усилия, които положих да отгледам децата си сам, да ги направя, един боклук посегна на живота на детето ми и разби целия ми живот“, заяви той пред камерата. Той също смята, че законът трябва да се промени.

„Той никога няма да стане по-добър човек. Той е изверг. В затвора той ще се школова. Ще убие друг човек“, каза Румен по адрес на убиеца. Той и жителите на селото припомниха, че младежът миналата година е пребил човек „почти до смърт“. „Те ако го бяха наказали, ако бяха взели адекватни мерки, това нямаше да се случи“, смята бащата на убитото момиче.

Хората се организираха в социалните мрежи. Те искат доживотна присъда за убиеца и промяна на закона.
Те недоумяват как за такова убийство присъдата може да е от 5 до 12 г. затвор. Жителите на Галиче заявиха, че в момента в селото няма напрежение, но такова ще се създаде, когато след 5 г. убиецът излезе от затвора.
Бащата на 18-годишната Андреа заяви, че закон, който защитава убийците, не е закон.
"Ние държава нямаме. Законът трябва да се промени", настоя той.
Днес е погребението на Андреа и на него ще присъства цялото село.
Полицейското присъствие в Галиче беше засилено след убийството, за да се успокоят хората и за да се върнат редът и спокойствието в селото, каза в интервю за БНР кметът Страхил Стоянов.
Той коментира, че засега не се усеща някакво напрежение в роднините на заподозряното за убийството 17-годишно момче, както и сред останалите жители на Галиче, които имат все още непораснали деца.
Кметът каза, че заподозреният за убийството има присъда от миналата година, но не знае каква е тя.
"Трябва да има координация между органите на реда и кметовете на населени места, тъй като те най-добре познават хората", добави Страхил Стоянов.

Делчо Митев, председател на Сдружението на кметствата в България, от своя страна каза, че на среща в Дирекцията на полицията през март е бил поставен въпросът за засилено полицейско присъствие в малките населени места, както и за поставяне на камери на невралгичните места. Той сподели, че в село Брягово, където е кмет, има камери, но видеонаблюдението трябва да бъде разширено.

"Ако младшите полицейски инспектори отделят повече време на малките населени места, за които отговарят, а не стоят повече време в общинските центрове, където са полицейските управления, няма да има такива убийства като това в Галиче", каза още председателят на Сдружението на кметствата в България.

Новините от днес и със задна дата