събота, 25 януари 2020 г.

Жена е извадена жива 17 часа след труса в Турция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна днес в източнотурския окръг Елязъг, който беше засегнат от разрушително земетресение в петък вечер, съобщи Анадолската агенция и БТА.


Една жена е била извадена жива 17 часа след труса.
Земетресението с магнитуд от 6,8 по Рихтер разтърси региона в 20,55 часа местно време снощи и беше усетено и в съседните страни - Сирия и Грузия.
Засега потвърдените жертви от земетресението са 22 - 18 в окръг Елязъг и 4 в окрът Малатия. 39 души бяха спасени от руините на срутени сгради, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.
Над 1030 души са ранени в резултат на земетресението. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че 128 ранени в момента получават медицинска помощ, а 34 от тях са на интензивно лечение, но не са в критично състояние. Той каза, че ако е необходимо, ще бъдат разкрити нови медицински центрове.
Операциите по издирване на затрупани под отломките хора продължават. По-рано Ройтерс съобщи, че още 22 души са в неизвестност.
Това не е първото силно земетресение в Турция от началото на годината. В сряда земетресение с магнитуд от 5,4 по Рихтер беше регистрирано в западния окръг Маниса, а в четвъртък столицата Анкара беше разтърсена от трус от 4,5 по Рихтер. През 2010 г. в засегнатия и вчера окръг Елязъг при земетресение от 6-а степен загинаха 51 души, припомня Анадолската агенция.
КАДРИ от дрон показват ужаса сполетял хората

Новините от днес и със задна дата