събота, 25 януари 2020 г.

Отровни змии или супа от прилепи е най-вероятната причина за вируса-убиец в КитайКитайските учени твърдят, че смъртоносният коронавирус е дошъл от прилепите. Междувременно се появиха снимки как жители на град Ухан, където избухна епидемията с невижданата досега болест, се хранят със супа от летящите гризачи, пише в. "Дейли Стар", цитирана и от няколко български медии.


Експертите са на мнение, че прилепите може да са "носители" на вируса. Това става ясно в научен материал, публикуван в специализирането списание China Science Bulletin. Учените също признават, че вирусът, причиняващ пневмония, е бил "подценен" от научната общност в страната.
Към момента в Китай са потвърдени над 500 случая на заразени с неизвестния коронавирус. Междувременно огнището на епидемията - град Ухан - бе поставено под карантина. 

Все още не е ясно как вирусът се е разпространил от прилепите върху хората, но учените вярват, че "може да има неизвестен междинен посредник".

Според в. "Дейли Стар", "неизвестното" свързващо звено може да е супа от прилепи, която е необичаен, но и широко консумиран деликатес в провинция Ухан. 

Кадри с потенциално смъртоносната супа се появиха в социалните мрежи. 

В един от клиповете се вижда как момиче слага черния прилеп в устата си, докато седи на маса и вечеря с приятели.

В друг случай жител на Ухан се е заснел с камера как поглъща мъртвия прилеп. 
Сготвени вътрешности на прилепите могат да бъдат също видени на притеснителните кадри, като бульон се лакатушка в разпорения корем на сготвения гризач.
В изявление, публикувано във вестника South China Morning Post, учените казват още: "Прилепите може да са естественият носител на коронавируса в Ухан... но между прилепите и хората трябва да има неизвестен посредник".

Междувременно китайското правителство постави под карантина град Ухан в опит да спре разпространението на смъртоносния коронавирус.
Това на практика означава, че 11-милионното население няма право да напуска пределите на града.

Стотици от тях вече са заразени с опасния вирус, а други 9 са обявени за починали. Всеки, който желае да напусне града, трябва да предостави на властите специално разрешително.
Коронавирусът вече излезе от границите на Китай, достигайки до Япония, Тайланд, Южна Корея и САЩ, а вече и в Европа.
В същото време китайското правителство се опитва да налага и контрол върху медиите, като ги цензурира и изтрива публикации в социалните мрежи, които не съответстват на официалните правителствени изявления.

Градският, железопътният и морският транспорт също са временно преустановени. Все още не е ясно нито кога транспортът ще бъде възстановен, нито докога ще бъде в сила карантината.
Експертите на Международния здравен комитет на Световната здравна организация (СЗО) за спешни случаи препоръчаха всички страни да се подготвят за по-широко разпространение на коронавируса и да вземат мерки предварително, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на СЗО. СЗО не обяви извънредно положение, но предупреди света да се подготви.

Новините от днес и със задна дата