сряда, 23 октомври 2019 г.

Внасят обвинителния акт срещу Миню Стайков по воденото разследване за злоупотреби с еврофондове

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд "Земеделие". Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове - Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.
Един от участниците в престъпния сговор е обвинен и за извършване на незаконна банкова дейност (лихварство). Предоставял е кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева, в т.ч. на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.
В момента Миню Стайков е с наложена от съда мярка за неотклонение "Задържане под стража". Останалите обвинени са с парични гаранции в различен размер, които са внесени.
Вчера Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество запорира имущество на алкохолния бос за 134 млн. лева. Според комисията, освен с Миню Стайков, запорираното имущество е свързано с още 9 негови близки.

"Българският" камион е влязъл във Великобритания през Белгия/ ВИДЕО

Камионът с българска регистрация, в който бяха открити труповете на 39 души, е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт, уточни британската полиция. Така окончателно бяха опровергани съмненията, че той е пристигнал от България.
Камионът е пристигнал към 00.30 часа и около 35 минути по-късно е отпътувал, уточниха властите на графство Есекс. Първоначално полицията съобщи, че камионът, открит в индустриален парк в Грейс, на трийсетина км източно от Лондон, е преминал през пристанището Холихед в Уелс.

Камионът с 39 трупа в Есекс е с варненска регистрация, но не е бил у нас от 2 г.

Българското посолство в Лондон получи информация от британската полиция, че откритият в графство Есекс камион с 39 човешки тела е с българска регистрация. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
Камионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая.

Трето място за бургаски полицаи на републикански турнир по стрелба


Престижното трето място от общо 14 отбора завоюва бургаския мъжки тим от служителите на ОДМВР - Бургас, участвал в Републиканското първенство по полицейска стрелба с пистолет "Кракра" - Перник. В надпреварата се включиха служители от различни структурни звена в системата на вътрешното ведомство, като бургаската дирекция бе представена от петима служители - трима мъже и две жени.
           Организатор на Републиканския турнир е Спортната асоциация на МВР, която традиционно провежда в Бургас и втора за годината проява по стрелба - състезанието "Освобождение", посветено на Националния празник - 3 март.
           В отбор мъже правото да участват след вътрешна селекция придобиха следните служители : полицейски инспектор Стоян Тончев от сектор "Пътна полиция" - капитан на отбора, полицейски инспектор Георги Проданов към Второ Районно управление - Бургас и младши инспектор Недялко Недялков от отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР - Бургас. 

Запишете се на курс по португалски език безплатно и лесно


Ако сте почитател на тази южна и екзотична страна, все още може да се запишете на безплатен курс по португалски в Бургас.
За пета поредна година стартира безплатно обучение по португалски език, насочено към студенти и преподаватели от Бургаския свободен университет и университет "Проф. д-р Асен Златаров". Инициативата се реализира от Португалски културен и езиков център "Камойш" и има за цел да популяризира португалската култура.
Обучителните часове в двата университета се реализират в удобно за групата време. Всеки курсист ще усъвършенства своите езикови умения по разговорен и писмен португалски за начинаещи, ниво А1 и А2. Езиковата подготовка се води от Деница Александрова.

Недялко Йорданов журира I-вия регионален конкурс за детска поезия на тема „Аз – детето на морето“


1За първи път Център за млади таланти организира регионален конкурс за детска поезия на тема "Аз - детето на морето". А новината е, че председател на журито ще бъде не някой друг, а големият български поет, драматург и бургазлия Недялко Йорданов.

Недялко Йорданов е носител на награда "Златен Орфей" за цялостно творчество през 1997 г., автор е на множество стихове, пиеси и роман в стихове за деца и юноши, познат и обичан от много поколения бургазлии.
Конкурсните стихове ще бъдат оценявани още и от известната поетеса Роза Боянова, заместник-председател на дружество "Български писател" в Бургас и заместник главен редактор на вестник "Автограф". Съставител на близо 20 книги с творчество на деца от цялата страна. Нейни стихове са превеждани на руски, македонски, френски, английски и други езици; Ваня Желева - магистър по български език и литература, участник в двугодишен проект на МОН за работа с талантливи ученици и дългогодишен преподавател в центъра за млади таланти, както и от Надежда Динева - журналист, писател, автор на нашумелия роман "Орденът на скорпионите" и ръководител на най- новия творчески проект за малки писатели "Моите първи истории" за деца от 7 до 12 г. към центъра.

Започва приемането на произведения за Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“

Христо ФотевЗапочва приемането на произведения за седмото издание на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев", което ще се проведе през 2020 година. В него може да се включват стихосбирки, издадени през 2018 и 2019 година. Кандидатите трябва да изпратят от 23.10.2019 г. до 01.01.2020 г. по 5 броя от книгата, с която участват в конкурса.
Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност".
По статут конкурсът се провежда на две години. Наградите се връчват в Бургас на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.

Кои са нашите „пернати съседи"? - ще разберем тази събота в Етнографския музей


Разширяване на човешкото присъствие и неговото влияние върху природата води до все по-бързо обедняване на животинския и растителния свят в наши дни. Едновременно с това непрекъснато разширяващите се човешки селища са причина за синантропизацията на все по-голям брой видове. Под този термин се разбира съвместното съществуване на хора и диви животни в човешките селища. За птиците има сведения, че синантропизацията им е възникнала преди 5000 - 6000 г.

Съдебни обжалвания бавят ремонта на улици и изграждането на паркинг с 200 места в к-с „Възраждане“


Община БургасСъдебни обжалвания бавят ремонта на улици в к-с "Възраждане". До броени дни се очаква решението на Върховния административен съд по жалба, стопираща изграждането на нов паркинг до бул. "Мария Луиза" и ремонт на ул. "Цариградска". Веднага след него ще стартират строителните дейности.
КЗК отхвърли жалбата и се произнесе, че поръчката на Община Бургас е законосъобразно проведена. Ето номера на делото във ВАС.

Изгубилите работата си заради Брекзит без сделка могат да кандидатстват за европомощ


Хора, изгубили заетостта си заради на Брекзит без сделка, ще могат да кандидатстват за помощ от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, реши Европарламентът.

Промяната ще влезе в сила, ако се стигне до напускане на Обединеното кралство без споразумениея, съобщава БНР.
Към момента помощ от фонда могат да получат работници или самостоятелно заети, които са изгубили работата си заради икономическа криза или в резултат на глобализацията.

Новините от днес и със задна дата