вторник, 8 октомври 2019 г.

Кристиан Костов жертва на преследвачи и телефонен тормоз

Талантът на Кристиан Костов е безспорен. Благодарение на специфичния си глас, пропит с дълбока емоционалност, момчето не само спечели сърцата на зрителите на музикалното риалити "X Factor", но и класира България на заветното 2-ро място в песенния конкурс "Евровизия" - нещо, което досега не се бе случвало.
След огромния успех обаче, той напусна страната и започна да покорява световната сцена. Превърна се в истинска сензация в Китай, където участва в популярното предаване "Singer 2019", записа дует с победителката от Полша в "Детската Евровизия" 2018, а после замина за Америка, където прекара известно време в Ню Йорк, преди отново да отпътува за Китай.
Силно впечатление направи фактът, че е пораснал и значително се е променил, повлиян от K-Pop културата. Сегашният му вид се прие противоречиво от почитателите му, като част от тях го одобриха, а друга - не съвсем.

АЗД опроверга слуховете, че отнема деца от училищата

Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи, че Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) щяла да предприема действия за "отнемане" на деца от училищата, ДАЗД категорично отхвърля тази информация. Това се заявява в съобщение до медиите от ДАЗД. В ДАЗД няма назначени социални работници, които да работят пряко с деца. Държавната агенция за закрила на детето има едва 66 служители, в шест града в страната - София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе. Отделите за закрила на детето, в които работят социални работници, са към Дирекциите "Социално подпомагане", които са на 147 места в страната и са териториални поделения на Агенцията за социално подпомагане (АСП) - структура на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), припомнят от ДАЗД.

САЩ затвориха небето на Сирия за турски бомбардировачи

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции. Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии, на които се позова БТА.
На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила:
"Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона."

Българският Рокфелер, който дари половината си богатство на бедните

Източник/ dnes.dir.bg
Над 200 милиона лева дарява през живота си Пенчо Семов"Аз се явих беден и цял живот творих, борих се и победих. Моето дело е налице. Аз бях учител, без да бях педагог. Богат съм, без да съм егоист. Аз съм социален, без да съм социалист. Работих вдъхновено, без да бях поет."
Това са думи на габровския индустриалец Пенчо Семов, наричан "Българският Рокфелер". Един от най-богатите българи, но и един от най-големите благодетели в страната след Първата световна война. Днес името му е непознато за мнозина, покрито от забравата на десетилетията. Но забележителният живот и дела на бай Пенчо, както фамилиарно са го наричали съгражданите му, трябва да бъдат припомняни, защото малцина вече са като него.
Над 200 милиона лева дарява през живота си Пенчо Семов
Снимка: Интерактивен музей на индустрията-Габрово
Пенчо Иванов Семов е роден на 8 октомври в малкото селце Цвятковци край Габрово. За рождената му година има разногласия, но историците са приели, че по-вероятната е 1873 година. Едва 12-годишен започва кираджийска търговия, за да помага на баща си Иван Семов в изхранването на семейството.

Задължително ли ни съкращават, ако вече имаме пенсия

iStockИма ли предвидени в закона ограничения за пенсионерите, които искат да продължат да работят и след пенсионерането си, и как да защитим правата си, когато сме достигнали тази възраст?

В Кодекса на труда няма предвидени ограничения за работници или служители, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да продължат да работят по трудовото си правоотношение, дава разяснение по въпроса Тодор Капитанов, експерт по трудови права. 

Новините от днес и със задна дата