Снимка: Булфото

Транспортна фирма ще спре движението на автобусите си по линии в четири общини в Бургаска област, ако държава не отпусне необходимите субсидии за автобусните превозвачи, които обслужват пътници в слабонаселени места.
Става въпрос за линии, които обслужват села в Общините Малко Търново, Карнобат, Средец и Созопол. Управителят на фирмата Румен Христов каза, че заради неизпълнени обещания и големите загуби, които търпи всеки ден, ще се включи в протеста на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

От бранша в Бургаски регион заявяват, че подобно е положението и в останалите общини от областта, с изключение на Бургас.
Христов информира, че в началото на годината превозвачите са получили уверение от институциите, че средства от бюджета ще бъдат предвидени, но досега това не било изпълнено.

За линиите в Община Малко Търново предвидената субсидия за тази година беше 10 000 лева при положение, че за да можем да извършваме тези превози, са необходими 45 000 лева, посочи той.

Сред исканията на превозвачите в цялата страна е и автобусите да не бъдат задължавани да плащат тол такси. Транспортният бранш настоява и за контрол над сивия сектор, заради който изрядните фирми също регистрират значителни загуби.