събота, 28 декември 2019 г.

Бургаски бизнесмен плаща заплати на служителите си според оценките на децата им

Снимка на Йоско Алипиев.
Йоско Алипиев

Шеф определя заплатите на служителите си според успеха на децата им в училище. Условието е учениците да изкарват само петици и шестици и да нямат неизвинени отсъствия, съобщава БНР.
Нестандартният подход вече дава резултати - само за 3 месеца броят на отличниците се повишил двойно. Идеята за бонус към заплатата идва случайно - след среща на бизнесмена Йоско Алипиев с един от служителите му, който дошъл на работа с дъщеря си.

„Попитах детето дали ходи на училище и дали знае стихотворение, то почна да казва стихче, стигна донякъде и спря. Дадох ѝ лакомства и ѝ казах, че ако научи цялото стихотворение ще има повече лакомства и награди за нея”, разказа Йоско.

От социалното министерство твърдят, че не знаят за друг подобен случай у нас. Надяват се обаче примерът да бъде последван. Така освен учителите, полицията и социалните работници в битката за задържане на децата в клас, ще има още един помощник - работодателите. Сега мерките включват от подкрепа за намиране на жилище и учебни пособия до спиране на помощите.

„Когато става въпрос за деца от уязвими групи, се работи и по отношение на лингвистична подготовка, уроци по български, работи се с родителите, правим и изнесено бюро по труда, за да можем да стимулираме родителите през децата да си търсят работа”, заяви Зорница Русинова,зам.-министър на труда и социалната политика. За последните три години по механизма за задържане на децата в училище са открити и върнати над 40 хиляди ученици.

Новините от днес и със задна дата