понеделник, 16 декември 2019 г.

Бургаски поетеси четоха свои стихове в Загреб

 
По покана на Дружеството на хърватските писатели, в  Библиотека "Мария Юрич Загорке" в Загреб гостуваха бургаските поетеси Роза Боянова и Мина Кръстева.


Посещението им бе част от проект за международно сътрудничество на Дружеството на  хърватските писатели, подкрепен от Министерството на културата на Хърватия, с приятелското сътрудничество на Бургаска писателска общност. Домакин на срещата бе младата Мая Пранич - управител на библиотеката "Мария Юрич Загорке". Скъп гост на четенето бе представителят на Посолството на Република България в Хърватия г-н Никола Николов - заместник-ръководител  и съветник.

По проекта най-напред в Бургас гостуваха младите поети от Загреб Иван Херцег и Мария  Деянович, които през месец ноември тази година представиха в Дом на писателя нова хърватска поезия.

Литературното четене на Роза Боянова и Мина Кръстева пред хърватски читатели и писатели бе втора стъпка по проекта. Те получиха лична покана от Иван Херцег, който през 2015 година бе участник в Майски срещи на славянските творци "Свято слово" в Бургас.

През следващата година ще има още две взаимни гостувания на литератори от двата града. Идеята е приятелското сътрудничество да се задълбочи, да бъдат преведени творби на двата езика и да бъдат отпечатани антологии на модерната поезия в България и в Хърватия. Две преводачки вече се включиха в проекта - Ксения Банович от Загреб и Людмила Миндова от София.

Новините от днес и със задна дата