понеделник, 30 декември 2019 г.

Прокуратурата разпореди проверка за смъртта на новородено бебе


Окръжната прокуратура - Видин e издала разпореждане до Районно управление на МВР във Видин за извършване на проверка по случая за починало новородено в МБАЛ "Света Петка" гр. Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София.

Към настоящия момент по образуваната прокурорска преписка е установено, че около 10.00 ч. на 25 декември в Акушеро-гинекологичното отделение в болничното заведение е постъпила Цвете Петрова. Раждането е преминало нормално и завършило успешно в 11.45 ч. на следващия ден.
Около 6.00 ч. на 27 декември родителите на новороденото били уведомени, че по-рано състоянието на бебето им се било влошило и лекарите направили опит да възстановят дишането и сърдечната му дейност. Манипулацията се оказала неуспешна и детето починало в 05.30 ч.
Възложената от Окръжна прокуратура - Видин проверка е с оглед извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс - причинена смърт в резултат на лекарска грешка. Определен е срок за извършване на проверката и дадени конкретни указания за изпълнение на проверяващия орган.
Припомняме, че младите родители обвиняват лекарите за трагедията.
"Моето дете се роди здраво, усмихнато и плачеше. Никой не може да ме убеди, че не е така", сподели преди дни пред "Нова телевизия" майката на починалото дете.
Единственото обяснение, което лекарите са дали пред родителите, е, че бебето е получило мозъчен кръвоизлив.
Според родителите не е имало дежурен лекар в отделението по празниците.
"Искам екипът в болницата да си понесе последствията. Не може едно детенце да си отиде и те да кажат, че такива неща се случват", категорична е майката на детето.
В началото на годината в същата болница имаше друг случай на починало бебе.
Преди седмица един от лекарите там е осъден заради неправилно провеждане на раждане.

Новините от днес и със задна дата