Медицински кабинет за жени, пострадали от сексуално насилие, ще бъде лицензиран в Бургас. Той разполага с необходимото оборудване.


Потребността се обуславя от 26-те спешни случаи за годината, регистрирани в Център Вселена, който работи по инициатива на британското посолство, предаде БНР.

Бургаският център е единствен като функции в страната с тенденция да бъде открит такъв и в Пловдив.

На 5 декември в Център "Вселена" ще се проведе Ден на отворените врати. На 10 декември в "Център за превенция на насилието и престъпността" ще се състои кръгла маса на тема "Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие", с участието на институции и организации.

Идвали са насилници с желание да изведат жертвите, но полицията патрулира и се отзовава на сигнали. Случвало се е някой да влезе с оръжие и да изведе жена, по- често обаче закрилата е безпроблемна, водят се делата, оказва се психологическа подкрепа, има рехабилитационен процес 6 месеца, който да помогне за самостоятелен живот, така че пострадалата да не се върне отново там където търпи страдания, отбелязва Бианка Барова, психолог.
080018 017 е безплатната денонощна телефонна линия.