понеделник, 2 декември 2019 г.

Червен лук – 5 уникални ползи срещу рак

Червен лук – 5 уникални ползи срещу рак
Червеният лук, или воден лук, както също е наричан, е сред най-комплексните източници на хранителни вещества с изявено противораково действие. В състава на червения кромид се откриват едновременно кверцетин, алицин и няколко важни сярасъдържащи съединения. И въпреки че може да се намери навсякъде, особено през есента, червеният лук не се радва на достатъчно кулинарно внимание. Време е да поправим това.
Според специалистите поне 40% от случаите на рак може да се избегнат с правилно и добре балансирано хранене. Допълнителен плюс е, ако то осигурява някои от естествените биологично активни вещества, които предпазват организма от формиране на ракови клетки или забавят тяхното размножаване. Именно на такива продукти е изключително богат червеният лук.
Клиничните проучвания, посветени на действието на биологично активните вещества в състава на червения лук, показват, че редовната му консумация може да подпомогне превантивните грижи срещу развитие на няколко от водещите форми на рак на:
    простатата;
    стомаха;
    дебелото черво;
    гърлото;
    детеродните органи при жената.
В сравнение с белия и жълтия лук червеният съдържа голямо количество биофлавоноиди, включително мощният антиоксидант кверцетин. Той стимулира дейността на черния дроб и подпомага естествената детоксикация на организма. Навременното изхвърляне на токсичните продукти от тялото е най-важната функция на черния дроб, осигуряваща превенция на различните типове ракови заболявания.
Освен това кверцетинът поддържа синтезата на глутатион в черния дроб и повишава активността на ензима супероксид-дисмутаза (СОД). Глутатионът и супероксид-дисмутазата подпомагат структурните поправки на ДНК в клетките и възстановяването на тъканните увреждания. Това им действие е изключително полезно за блокиране формирането на ракови клетки, от които започва образуването на тумори.
Червеният лук съдържа и широка гама серни съединения, включително сярасъдържащи аминокиселини. Сярата е незаменим елемент в състава на редица хормини, ензими и други биологично активни вещества. Нарушаването производството, на който и да е от тях може да доведе до натрупване на канцерогени в организма и да повиши риска от раково заболяване. Сярата помага и за свързването, неутрализирането и изхвърлянето от организма на някои тежки метали, които също може да провокират рак.
Протективното действие на червения лук срещу рак и туморни образувания се обуславя от още една особеност в състава му. Той е сред най-богатите източници на веществото алицин. То има комплексно противомикробно действие – унищожава едновременно бактерии, вируси и гъбички – патогенните микроорганизми, които отслабват имунната система и улесняват развитието на раковите клетки.
Широката гама от полезни вещества в състава на есенния червен лук пряко или косвено подпомага превенцията на редица ракови заболявания. Естествените хранителни продукти с подобно комплексно противораково действие никак не са много. Това само показва колко важен е червеният лук и колко повече са ползите от него, съпоставени с негативните му свойства като неприятен аромат, лютивина и др.
Консумацията на червен лук намалява нивата на кръвната захар в рамките на четири часа. Данни от анализ на учените показват, че консумацията на 100 грама червен лук на гладно намялва нивата на кръвната захар.
Експертите обясняват това с наличието на кверцетин и сяра в него. 
Червеният  лук запазва нивото на добрия холестерол, който има протективен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове.


Изследване, направено от японски учени показва, че серни съединения, които се съдържат в лука и му придават специфичната миризма  увеличават чувствителността към положителните емоции и помагат за възстановяване на паметта.
Серните съединения, попадат от храносмилателната система в кръвта, а от там се транспортират и до мозъчната тъкан, където стимулират работата на нервните клетки.
Според авторите на изследването, най- добър за стимулиране на паметовите и когнитивните функции е миксът между лук и пчелен мед, като комбинацията е подходяща за възрастни хора, предразположени към склеротични изменения.
Друго проучване, проведено от холандски изследователи показва, че лютивият зеленчук може да  предпази от сенната хрема. Този негов противоалергичен ефект се дължал на съдържащия се в лука кеврцептин - естествен анти-хистамин и противовъзпалително средство.
Според специалисти лукът съдържа три пъти по-високо количество от веществото в сравнение с къдравото зеле и десет пъти повече от броколите./puls.bg

Новините от днес и със задна дата