понеделник, 23 декември 2019 г.

Политически лидер: Гоце Делчев е македонец с български паспорт


Колкото македонците с български паспорти са българи, толкова и Гоце Делчев е българин, заяви лидерът на македонската партия "Достойнство" Стоянче Ангелов на конвенция на партията вчера в Скопие, съобщава информационният сайт Фактор.
Сред коментираните теми на конвенцията бяха и най-новите спорове с България за македонския език и за произхода на Гоце Делчев.

Ангелов заяви, че изобщо не трябва да се преговаря и спори за македонците. Той добави, че неговата партия се застъпва за езиковите права на всички македонски граждани, а що се отнася до албанския език, той каза, че никой не бива да излиза извън мнението на Венецианската комисия.
По-рано този месец Венецианската комисия призова властите в Северна Македония да преразгледат закона за употреба на езиците чрез консултации с всички заинтересовани страни.

Според правните експерти новият закон значително разширява употребата на албанския език и в много отношения отива отвъд европейските стандарти, поставени от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и Европейската харта за регионалните и малцинствените езици.

Новините от днес и със задна дата