Разработен през 60-те години на миналия век в Австрия от конструкторът Гастън Глок, днес пистолетът Glock се използва от почти всички армии в НАТО, както и от повечето полицейски сили в западните страни. За това си има причина - Glock е може би най-добрият пистолет, създаван някога. Нека научим повече за него:


Има различни разновидности на пистолетите Glock, като разликите са в дължината на цевта и вместимостта на пълнителя. Конструкцията остава непроменена, а за това си има лесно обяснение.

Гастън Глок е създал невероятно здрав, лек и удобен за носене пистолет. Ръбовете и издутините в дизайна са малко, което го прави идеален за носене под дрехите. Проведени тестове пък показват, че пистолетът може да работи безотказно дори след като върху него минава тежък автомобил. Екстремните климатични условия също не плашат Glock, който поначало е трябвало да се справя със суровите зими в Алпите.

Самата конструкция е изработена от стомана с черна оксидация и рама изработена от специален удароустойчив полимер.

Може би най-популярната версия на пистолета е Glock 19. Тя използва 9×19 mm калибър, а пълнителят и може да побере 15 патрона. Ефективността на пистолета е до 50 метра. Началната скорост на куршума е 375 метра в секунда. Със зареден пълнител теглото на Glock 19 е 855 грама.

Въпреки това Glock е доста разнообразно оръжие - само през 2014 година са създадени над 20 модела Glock в три различни размера и 7 типа използван калибър патрони.


Признание за качествата му е масовата употреба в органите на реда и армията на САЩ. Любопитен е фактът, че пистолетът се използва и от полицията на комунистическия Виетнам, а е често срещан и в Китай. Оръжейните експерти са единодушни, че австрийският Glock е един от най-добрите пистолети, създавани някога./it.dir.bg