понеделник, 16 декември 2019 г.

За какви здравословни проблеми казват ноктите

 За какви здравословни проблеми казват ноктите
Обикновено много хора обръщат внимание на естетическия външен вид на ноктите, но когато са без маникюр можем да проследим за издайническите промени в цвета, текстурата и формата.

За една седмица ноктите се удължават с по-малко от 1 милиметър, като този растеж има своите особености. В студено време ноктите растат по-бавно, защото метаболизмът е забавен, приемът на витамини е недостатъчен, а най-бързо расте нокътят на средния пръст на дясната ръка.
Но като цяло промените в цвета и дебелината на ноктите могат да покажат заболявания на жизненоважни органи. Неравенството на нокътната плочка, появата на розов нюанс или бели ивици - всичко това често се оказва не само естетически дефект, но и скрит симптом на сериозна патология.
Бледи нокти
Може да е проява на анемия, сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания, недостиг на витамини и важни микроелементи.
Цианотичен нюанс (пурпурно-синьо оцветяване) на нокътните плочи
Причината може да е липса на кислород в организма. Този проблем обикновено се причинява от заболявания на сърцето и белите дробове.
Пожълтяване на ноктите
Това е проява на гъбична инфекция. С напредването си нокътното легло обикновено започва да се прибира, а самите нокти започват да се сгъстяват и да се рушат. В редки случаи жълтите нокти могат да означават заболяване на щитовидната жлеза, диабет, псориазис и увреждане на белите дробове.
Плочи с бели нокти
Ако по-голямата част от нокътя стане бял и между него и ръбове остава само тънка ивица с нормален цвят, това може да показва чернодробни проблеми, по-специално развитието на хепатит.
Вълнообразна повърхност на ноктите
Може да бъде ранна проява на псориазис или артрит. Особено бдителни трябва да сте, ако се появи в допълнение към промени и с цвета на нокътя.
Уплътняване на кожата около ноктите
Зачервяване и подуване на кожата около нокътя може да доведе до инфекция. Същите симптоми се проявяват и при лупус и други заболявания на съединителната тъкан.
Чупливост и разслояване на ноктите
Може да показва заболяване на щитовидната жлеза. Същите проблеми в комбинация с появата на ноктите на жълтеникав нюанс показват инфекция с гъбички.
Черни ивици върху нокътната плочка
Това е една от проявите на меланома - един от най-агресивните видове рак.
Гризане на нокти
Наличието на навик за гризане на нокти може да бъде симптом на обсесивно-компулсивно разстройство./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата