сряда, 4 декември 2019 г.

Ченгета откриха несметно имане в дома на дядо, който се оказа... ВИДЕО

 
 63-годишен иманяр е задържан при акция на полицията в Джебел. Това съобщиха на пресконференция пред медиите шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков и окръжният прокурор Желязко Стефанов.

 „Преди около месец в Областната дирекция в Кърджали постъпи оперативна информация за лице от Джебел, което се занимава с културни ценности, които са археологически обекти. На 2-ри декември получихме категорични данни, че в жилището му в Джебел има археологически обекти.

Това наложи едни бързи действия от наша страна, съгласувани с административния ръководител на Окръжна прокуратура. В жилището му бяха открити над 150 монети и ел. устройство, част от металодетектор“, каза шефът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков, цитиран от 24rodopi.com.

„Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал. 6 от Наказателния кодекс. То предвижда лишаване от свобода за срок до 6 години, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на дееца, както и глоба от 3 000 до 15 000 лв“, обяви окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов. Предстои да бъде назначена съдебна историко-археологическа нумизматична и оценителна експертиза.

Иманярът е имал криминална проява и за изнасилване. Престъплението е извършено през 1998 година. 63-годишният притежател на колекцията е задържан за срок до 24 часа. Преди акцията кърджалийската дирекция е обменяла информация с ОД на МВР в Пловдив, разкриха разследващите. На 2 декември е била получена категорична информация, че в жилището на джебелчанина се съхраняват монети. В дома му е бил открит и детектор за метал. По случая е образувано досъдебно производство.

Новините от днес и със задна дата