понеделник, 9 декември 2019 г.

Пуснаха вкъщи пациента с първата белодробна трансплантация у нас


Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, бе изписан от УБ "Лозенец". 70-годишният Мариян, който в края на октомври 2019 г. получи нов шанс за живот, вече е с много добри жизнени показатели и се завърна у дома.

"Изключително благодарен съм на целия екип на болница "Лозенец" и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс", каза Мариян по време на изписването си. На неформалната среща присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трасплантация и лечението му, съобщава "24 часа".
Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври тази година от екип на УБ "Лозенец", ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.
2019 г. се утвърди като знакова за българската хирургия, като освен първата белодробна трансплантация, тази година се навършиха 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България. През ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едва на 7 месеца. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ "Лозенец" с участието на проф. Масимо Малаго.
Към днешна дата екипът на УБ "Лозенец" има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.
Първата белодробна трансплантация в България през тази година, както и първата трансплантация на черен дроб преди 15 години - и двете в Университетска болница "Лозенец", са безспорен пробив на медицината в страната и оставят трайни следи в нейната най-нова история.

Новините от днес и със задна дата